Jak konserwować sekator?
Każdy, kto ma ogród ma również leżący gdzieś sekator. Konserwujesz go, jak należy? Jeśli odpowiednio zadbasz o sekator wydłużysz jego żywotność.
Kolejna zaleta: jeśli pracujesz z ostrym narzędziem do przycinania, zapobiegasz urazom i zmniejszasz ryzyko infekcji spowodowanych przez grzyby lub bakterie obecne na roślinie. Z tego powodu udzielimy Ci kilku praktycznych wskazówek, jak utrzymać czysty i ostry sekator. Dobrze wiedzieć: informacje te dotyczą również nożyc do żywopłotu i sekatorów do gałęzi.
Konserwacja sekatora jest relatywnie prosta. Sekatory muszą być czyste, ostre i płynnie działać.
Lepiej zadbać o bezpieczeństwo niż potem żałować!
Pierwszym krokiem do czyszczenia sekatora jest upewnienie się, że nie ulegną one zabrudzeniu. Np. nigdy nie kładź sekatora na piachu. Piach może dostać się pomiędzy sprężyny lub zawiasy i uszkodzić sekator. Jeśli chcesz przechowywać sekator podczas użytkowania, zalecamy użycie kabury. Przymocowuje się ją do paska, w ten sposób sekator jest zawsze pod ręką, gdy go potrzebujesz.
Błyszczący jasno jak diament
Po użyciu sekatora należy usunąć wszelkie pozostałości soku roślinnego. Za pomocą suchej szmatki można usunąć prawie wszystko z sekatora. Dalej nie jest wystarczająco czysty? Użyj ciepłej wody i odrobiny detergentu, aby usunąć brud przy pomocy szczoteczki. Dobrze opłucz z detergentu czystą wodą i dobrze wysusz ostrza. Jest to kluczowe w celu uniknięcia rdzy.
Zachowaj płynne działanie
Po wyczyszczeniu sekatora zalecamy dodanie kropli oleju do części przegubowych sprężyny. Robisz to, aby zapobiec rdzewieniu i upewnić się, że ostrza nie utkną. Można użyć na przykład oleju konserwacyjnego Ballistol. Olej ten jest dostępny w puszkach z aerozolem Ballistol, pisakach Ballistol lub po prostu w małych buteleczkach o pojemności 50 ml.
Ostrzenie sekatora
Możesz łatwo samodzielnie naostrzyć część sekatora. Jednak zanim zaczniesz ostrzyć, zawsze musisz dokładnie wyczyścić nożyce. Po wyczyszczeniu możesz zacząć ostrzyć. Zawsze należy używać do tego odpowiednich narzędzi. Sekator nie będzie ostrzejszy, jeśli użyjesz regularnego pilnika. W końcu nóż jest o wiele twardszy od pilnika. Tępy sekator można naostrzyć osełką lub pilnikiem diamentowym. Im drobniejsza osełka lub pilnik, tym ostrzejszy sekator. Kolejna zaleta dobrych osełek lub pilnika: można ich użyć do ostrzenia noży kuchennych!