Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Jak konserwować siekierę?

Trzeba konserwować siekierę, jeśli chcesz cieszyć się nią przez wiele lat. Jednak ile konserwacji wymaga siekiera? Konserwacja składa się z dwóch części: ostrzenia głowicy na czas i konserwacji trzonka. W tym artykule powiemy Ci jak konserwować trzonek siekiery.

Większość trzonków jest fabrycznie zabezpieczona warstwą oleju lnianego. Jeśli naprawdę uważasz swoją siekierę za proste narzędzie, trzonek wytrzyma kilka lat. Konserwacja jednak sprawi, że trzonek będzie służył przez całe życie.

Prosta konserwacja

Oprócz utrzymywania trzonka w suchym i czystym stanie, ważne jest, aby od czasu do czasu wetrzeć w niego olej, zwłaszcza w okolicę głowicy (miejsce, gdzie trzonek jest osadzony w głowicy, zobacz budowę siekiery). Raz do roku wystarczy. Zapobiegnie to zużyciu lub pękaniu trzonka spowodowanemu jego nadmiernym wysuszeniem.

Rozległa konserwacja

Uwielbiasz swoją siekierę i chcesz, żeby służyła Ci całe życie? Istnieje kilka kroków, które możesz podjąć, aby trzonek lepiej leżał w dłoni, pozostał czysty i służył przez całe życie.

Potrzebujesz następujących narzędzi

  • Nóż Stanley
  • Wełna stalowa (gruba, bez mydła)
  • Mieszanka 70% oleju lnianego i 30% terpentyny (100 ml to więcej niż wystarczająco)
  • Gorąca woda

Kroki

  • Krok 1: Poluzuj włókna trzonka za pomocą noża Stanley. Robisz to, ustawiając nóż pod kątem wokół trzonka i ciągnąc nóż w swoją stronę. Upewnij się, że nie robisz tego na odwrót i nie tniesz drewna! Powtarzaj ten proces, pokrywając całą długość trzonka, a także drewno w oczku siekiery.
  • Krok 2: Polej trzonek gorącą wodą, aby włókna drewna się rozluźniły, a następnie pozwól mu wyschnąć. Kiedy rękojeść schnie możesz zacząć
  • Krok 3: Podgrzej mieszankę 70% oleju lnianego i 30% terpentyny, aby zmniejszyć jej lepkość. Nie pozwól, aby mieszanka się zagotowała!
  • Krok 4: Rozprowadź miksturę po trzonku i wetrzyj ją wełną stalową w drewno. Łatwe, prawda?

A tu jest haczyk

  • Trzeba powtarzać ten proces codziennie w pierwszym tygodniu.
  • Następnie raz w tygodniu przez miesiąc.
  • Później raz w miesiącu przez rok.
  • W końcu powtarzać ten proces raz na rok.

Ostrzenie głowicy

Jeśli wykonasz wszystkie te kroki z pewnością będziesz cieszyć się swoją siekierą przez lata. Oprócz konserwacji trzonka ważne jest również ostrzenie głowicy siekiery. Jednak jak naostrzyć siekierę? Zabraliśmy się do pracy i przygotowaliśmy listę rzeczy, które warto i których nie warto robić. Wszystko na ten temat przeczytasz tutaj: Jak naostrzyć siekierę?