Jak naostrzyć nóż szefa kuchni?
Chcesz naostrzyć swój nóż szefa kuchni? Może się to wydawać trudne, ale nie jest to takie skomplikowane. Zasady są takie same jak w przypadku większości innych noży. Nóż raczej miażdży pomidora zamiast go przekroić? W takim razie nadszedł czas na ostrzenie.
Która metoda ostrzenia jest dla mnie najlepsze?
Ważne pytanie: jaka metoda ostrzenia najbardziej Ci odpowiada? Jest kilka opcji. Weźmy np. osełkę, system ostrzący, stalkę ostrzącą, ostrzałkę przeciąganą, ostrzałkę rolkową lub elektryczną ostrzałkę do noży. Każda metoda ma swoje mocne i słabe strony, a wybór zależy głównie od tego, ile czasu i wysiłku chcesz w to włożyć.
Aby to ułatwić, wypisaliśmy wszystko dla Ciebie, wraz z przejrzystymi filmami, które prowadzą Cię krok po kroku.
Kiedy ostrzyć nóż szefa kuchni?
Kiedy nóż szefa kuchni raczej miażdży pomidora niż go kroi, to nadszedł czas na jego naostrzenie. Stalka ostrząca lub polerka mogą pomóc w międzyczasie wyrównać krawędź i utrzymać ostrość przez trochę dłuższy czas, ale nie zapobiegniesz potrzebie ostrzenia noża. Jak często trzeba będzie ostrzyć nóż, zależy do tego, jak często go używasz. Przy normalnym użytkowaniu wystarczy naostrzyć nóż raz lub dwa razy w roku.
Chcesz naostrzyć nóż szefa kuchni? Jak to działa
Jak działa ostrzenie? Używanie noża powoduje zużywanie krawędzi, a nawet może spowodować jej wgłębienie. Ostrzenie daje stali nową, ostrą krawędź. Robi się to pod określonym kątem ostrzenia, zazwyczaj 20 stopni na stronę przy europejskich nożach szefa kuchni. Japońskie noże szefa kuchni często mają mniejszy kąt ostrzenia, zazwyczaj około 15 stopni. Twardsza stal dobrze to znosi, co oznacza, że można ją naostrzyć do bardzo wysokiego poziomu ostrości. Taka ostrość ma jednak pewną wadę: krawędź jest bardziej podatna na uszkodzenia i wymaga nieco większej ostrożności podczas użytkowania. Niezależnie od wybranego kąta ostrzenia ważne jest, aby utrzymać ten sam kąt podczas ostrzenia.
Ostrzenie noża szefa kuchni na osełce
Osełka jest najbardziej ekonomicznym sposobem naostrzenia noża szefa kuchni. Wybierając odpowiednią ziarnistość, można naostrzyć nóż do perfekcji. Zawsze zaczyna się od gruboziarnistej osełki i używa coraz drobniejszej, więc zazwyczaj potrzeba kilku osełek. Nie jesteś pewien od czego zacząć? Tutaj przeczytasz więcej o tym, od jakiej ziarnistości zacząć.
Wymaga trochę praktyki, by opanować technikę do perfekcji, ale z właściwymi instrukcjami (i odrobiną praktyki), możesz osiągnąć rezultat, z którego będziesz dumny.
Ostrzenie noża szefa kuchni na ostrzałce przeciąganej
Ostrzałka przeciągana jest jednym z najłatwiejszych sposobów, aby naostrzyć nóż szefa kuchni. Ostrzałka do noży działa w rzeczywistości w dość prosty sposób: przesuwa się nóż po powierzchni ostrzącej pod określonym kątem, ścierając cienką warstwę stali z ostrza. Są one łatwe w obsłudze i szybko działają, ale rezultaty nie są takie same jak z osełką, czy systemem ostrzącym.
Ostrzenie noża szefa kuchni na systemie ostrzącym
Trudno jest Ci utrzymać kąt ostrzenia? Wtedy system ostrzący jest prawdziwym ratunkiem. System utrzymuje nóż lub kamień ostrzący pod stałym kątem, dzięki czemu zawsze uzyskujesz świetne rezultaty. Nie musisz martwić się o technikę. Jakkolwiek systemy ostrzące często są trochę bardziej precyzyjne, co czyni je szczególnie interesującymi, jeśli często ostrzysz lub chcesz utrzymać konkretny poziom ostrości noży.
Ostrzenie noża szefa kuchni na ostrzałce rolkowej HORL
Nowoczesną i bardzo łatwą w obsłudze opcją jest ostrzałka HORL. Umieszczasz nóż na magnetycznym uchwycie, który utrzymuje właściwy kąt. Następnie przesuwasz ostrzałkę wzdłuż krawędzi i gotowe. System jest nie tylko praktyczny, ale także znakomicie wygląda na blacie kuchennym. Piękne połączenie prostoty i designu.
Nie znalazłeś informacji, których szukałeś? Sprawdź wszystkie produkty do ostrzenia tutaj.