Siekiery Ochsenkopf reprezentują perfekcję i bezpieczeństwo. Od momentu założenia w 1781 roku przez braci Fahlefeld, fabryka z siedzibą w Remscheid wykuwała najlepszą stal z najlepszym szlifem, aby uzyskać najwyższą jakość. To, co zaczęło się od małego producenta siekier, stało się nowoczesną firmą, w której jakość i obsługa są na pierwszym miejscu.
Głowice siekier wykonane są zazwyczaj z trwałej stali C60 i ostrzone do najlepszych rezultatów. Trzonki siekier również wykonane są w Niemczech z drewna pochodzącego z wybranych obszarów leśnych.
Która siekiera Ochsenkopf będzie dla mnie najlepsza?
Wybór najlepszej siekiery zależy od wzrostu użytkownika. Wyższa i silniejsza osoba jest lepiej przystosowana do ciężkiej siekiery z długim trzonkiem niż mniejsza. Uniwersalna siekiera do ścinki może być używana do ścinania drzew i do rozłupywania drewna. Jeśli chcesz rozłupać drewno pełne sęków, najlepiej jest użyć jak najcięższej siekiery rozłupującej. Szukasz siekiery do rozłupywania prostych pieńków, w takim razie lepiej jest użyć lżejszej siekiery rozłupującej z głowicą w kształcie klina. Niektóre siekiery Ochsenkopf mają osłonę, który chroni trzonek. Osłona ta chroni trzonek przed uszkodzeniem, jeśli nie trafisz. Jednak to nie wszystko. Dzięki dodatkowej wadze około 300 gramów strona siekiery przy głowicy jest cięższa. W związku z tym siła uderzenia będzie większa w porównaniu z siekierą, która nie została wzmocniona osłoną, szczególnie w przypadku lżejszych siekier Spalt-Fix. Do wbijania klinów idealnie nadaje się siekiera rozłupująca Big Ox. Głowica tej siekiery ma dużą powierzchnię uderzenia i stalową osłonę chroniącą trzonek przed uszkodzeniami poniżej głowicy.
Głowica siekiery Ochsenkopf: szlif wklęsły
Głowica siekier rozłupujących Ochsenkopf posiada szlif wklęsły. Optycznie może nie wyglądać na ostrą, ale wyniki rozłupywania są świetne. Ponieważ powierzchnia tnąca zachowuje ostrość przez dużo dłuższy czas, nie trzeba tak często ostrzyć głowicy. Wydłuża to żywotność siekiery i oszczędza czas i pieniądze. Siekiery Ochsenkopf: które materiały? Siekiery Ochsenkopf wykonane są zazwyczaj ze stali C60. Stal ta charakteryzuje się twardością i długą żywotnością. Tylko najwyższej jakości rodzaje drewna wykorzystywane są do produkcji trzonków: drewno hickory i drewno jesionu. Są to twarde rodzaje drewna i nie pękną zbyt łatwo. Idealne do wchłaniania uderzeń bez złamania się.
Konserwacja siekiery Ochsenkopf
Odpowiednia konserwacja przedłuża życie siekiery. Z tego powodu zawsze należy odpowiednio przechowywać narzędzia. Zbyt suche miejsce, w którym jest przechowywana siekiera, spowoduje, że trzonek również będzie wysychał. Jednak zbyt wilgotne miejsce przechowywania spowoduje, że trzonek będzie puchnął, co z czasem może spowodować uszkodzenie włókien drewna. Jeśli planujesz przechowywać siekierę przez dłuższy czas, dobrze jest chronić powierzchnię tnąca przed rdzewiwniem. Jedyne co trzeba zrobić to posmarować powierzchnię tnącą odrobiną oleju lub tłuszczu. Następnie należy zabezpieczyć krawędź np. pochewką i gotowe.