Nóż do trybowania vs. nóż do filetowania: czym się różnią?
Nóż do trybowania wygląda bardzo podobnie do noża do filetowania i na odwrót. Nazwy te są często używane zamiennie. Są one jednak różnymi nożami. Różnią się w kwestii kształtu ostrza i elastyczności. Dlatego też różnią się zastosowaniem. Powiemy Ci, jakie są między nimi różnice!
Nóż do trybowania: do usuwania kości
Używasz noża do trybowania, aby przetworzyć mięso z tusz na mięso gotowe do przyrządzenia. Aby usunąć mięso z kości, skórę z mięsa i do usunięcia ścięgien i tłuszczu. Ostrze jest sztywne, a kąt ostrzenia niewielki. Ostrze jest ostre jak brzytwa. Często wystarczy użyć samego czubka, aby coś przeciąć. Nie bez powodu wszyscy rzeźnicy noszą rękawice ochronne, by zapobiec urazom.
Nóż do filetowania: cienkie plastry surowego lub ugotowanego mięsa bądź ryb
Noże do filetowania są bardzo podobne do noży do trybowania. Jednak nóż do filetowania posiada cieńsze i bardziej elastyczne ostrze. Dzięki elastyczności ostrze może się bardzo wygiąć, aby z łatwością kroić blisko skóry lub kości. Stąd może on być też używany do krojenia ryb. Ze względu na bardzo wąski kształt, łatwo się go kontroluje. W ten sposób nigdy nie usuniesz zbyt dużo mięsa! Jest to idealny nóż do filetowania miękkich rodzajów mięsa i/lub ryb.