Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2026 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Nóż do trybowania vs. nóż do filetowania: czym się różnią?

Nóż do trybowania wygląda bardzo podobnie do noża do filetowania i na odwrót. Nazwy te są często używane zamiennie. Są one jednak różnymi nożami. Różnią się w kwestii kształtu ostrza i elastyczności. Dlatego też różnią się zastosowaniem. Powiemy Ci, jakie są między nimi różnice!

Nóż do trybowania: do usuwania kości

Używasz noża do trybowania, aby przetworzyć mięso z tusz na mięso gotowe do przyrządzenia. Aby usunąć mięso z kości, skórę z mięsa i do usunięcia ścięgien i tłuszczu. Ostrze jest sztywne, a kąt ostrzenia niewielki. Ostrze jest ostre jak brzytwa. Często wystarczy użyć samego czubka, aby coś przeciąć. Nie bez powodu wszyscy rzeźnicy noszą rękawice ochronne, by zapobiec urazom.


Nóż do filetowania: cienkie plastry surowego lub ugotowanego mięsa bądź ryb

Noże do filetowania są bardzo podobne do noży do trybowania. Jednak nóż do filetowania posiada cieńsze i bardziej elastyczne ostrze. Dzięki elastyczności ostrze może się bardzo wygiąć, aby z łatwością kroić blisko skóry lub kości. Stąd może on być też używany do krojenia ryb. Ze względu na bardzo wąski kształt, łatwo się go kontroluje. W ten sposób nigdy nie usuniesz zbyt dużo mięsa! Jest to idealny nóż do filetowania miękkich rodzajów mięsa i/lub ryb.