Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Zwilling Four Star versus Zwilling Four Star II

Zwilling ma dwie serie o prawie takiej samej nazwie. Four Star i Four Star II. Jakie są różnice między tymi dwiema seriami? Przyjrzyjmy się temu!

Zwilling Four Star

Zwillling Four Star jest jedną z najpopularniejszych serii noży kuchennych na świecie. Podczas projektowania tych noży konsultowano się z profesjonalnymi szefami kuchni. Została ona wprowadzona na rynek w 1967 roku i do dziś pozostaje aktualna. Ostrza tych noży wykonane są z hartowanej lodem stali Friodur. Zostały one naostrzone z laserową precyzją, czego rezultatem jest ostre jak brzytwa wykończenie całej długości ostrza. Rękojeści wykonane są w wysokiej jakości tworzywa sztucznego, więc noże są odporne na wodę, wysoką temperaturę i wstrząsy. Tworzywo sztuczne płynnie łączy się z nasadą. Bardzo higieniczne. Dodatkowo dzięki okrągłemu kształtowi rękojeść znakomicie leży w dłoni.

Zwilling Four Star II

Wraz z serią Zwilling Four Star II kontynuowany jest sukces poprzedniej serii Four Star, wzbogaconej o kilka subtelnych ulepszeń. Ostrze wykonane jest z tej samej stali i naostrzone z laserową precyzją. To właśnie powoduje, że noże serii Four Star II są ostre jak brzytwa. Rękojeść wykonana jest z wysokiej jakości tworzywa sztucznego i ma taki sam kształt jak seria Four Star. Dzięki okrągłemu kształtowi znakomicie leży ona w dłoni. Nowością w tej serii jest metalowe zakończenie rękojeści. Tył rękojeści ma laserowo wygrawerowane logo Zwilling. Oznacza to, że stal ostrza rozciąga się aż do końca rękojeści. W ten sposób całość jest nie tylko bardzo solidna, ale zapewnia także optymalne wyważenie.

Różnice

Biorąc to wszystko pod uwagę, nie ma tak wielu różnic pomiędzy tymi dwoma seriami. Materiał noży jest dokładnie taki sam. Obie serie mają ten sam rodzaj stali, wiec noże obu serii mają taką samą twardość. Patrząc na rękojeść nie widać żadnej różnicy poza metalowym zakończeniem rękojeści. Jakkolwiek porównując specyfikacje noży szefa kuchni o długości 20 cm Four Star z Four Star II zauważyliśmy jedną dużą różnicę. Nóż szefa kuchni Four Star o długości 20 cm waży 195 g, a nóż szefa kuchni Four Star II o długości 20 cm waży 230 g. Różnica wagi wynika ze stali, która w serii Four Star II rozciąga się do końca rękojeści. Stąd różnica w cenie. Noże serii Four Star są w bardziej przystępnej cenie niż z serii Four Star II.

Wniosek?

Ogólnie rzecz biorąc, nie ma wielu różnic między seriami Four Star a Four Star II. Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę, która seria podoba Ci się najbardziej pod względem estetyki! Seria Four Star II sprawia bardziej eleganckie wrażenie dzięki metalowemu zakończeniu rękojeści. Wyważenie jest dla Ciebie ważne? W takim razie bardziej będzie Ci odpowiadać seria Four Star II. Jakkolwiek seria Four Star ma większy asortyment do wyboru i trochę barzdiej przystępną cenę. Obie serie dostępne są w Knivesandtools.