Noże EDC z super stali: ostrzenie jest prawie niekonieczne
Super stal noży EDC pozostaje ostra, naprawdę ostra przez bardzo długi czas. W rezultacie rzadko będzie trzeba ostrzyć nóż. Te rodzaje stali oczywiście nie mają super mocy, są jedynie zoptymalizowane by zachować swoją ostrość. Ze względu na wysoką zawartość węgla i ekstrawaganckie dodatki takie jak wanad i silikon zachowują one ostrość jak żadne inne. Jednak noże z super stali w dalszym ciągu muszą być konserwowane. Po intensywnym użytkowaniu ostrze w końcu się stępi, ale zajmuje to znacznie więcej czasu niż przy konwencjonalnej stali.
Bestsellery wśród noży EDC z super stali
Różne rodzaje super stali
W kategorii super stali jest wiele różnic. Na przykład stale narzędziowe pozostaję ostre przez bardzo długi czas i są relatywnie łatwe do naostrzenia, ale nie są całkowicie nierdzewne. Z drugiej strony są nierdzewne super stale, które również utrzymują ostrość przez długi czas, ale są trudniejsze do naostrzenia. Stąd każdy rodzaj super stali ma swoje zalety i wady w zależności od użytkowania i konserwacji.
Dlaczego noże z głowniami wykonanymi z super stali są droższe?
Noże z super stali są często droższe niż inne noże składane. Niektóre rodzaje super stali są trzy do czterech razy droższe niż konwencjonalne rodzaje stali. Cena różni się ze względu na kompleksowy proces produkcji.
Nawet niehartowana stal tego typu wymaga wielu taśm ostrzących, głowic frezujących i innych maszyn do obróbki stali. Ponadto, odpowiednia obróbka cieplna jest niezbędna do wydobycia pełnych właściwości super stali. Proces ten wymaga więcej czasu, doświadczenia i zasobów, co przekłada się na wyższą cenę noży.
Sprawdź nasz asortyment noży EDC z super stali i wybierz swój ulubiony!