Noże składane Higonokami: tradycyjne, japońskie noże składane od 1896 roku
Nóż Higonokami jest kultowym, japońskim nożem składanym kiedyś używanym prawie przez każde dziecko w szkole do prostych zadań takich jak ostrzenie ołówka, czy obieranie owocu. Ten tradycyjny nóż produkowany jest wyłącznie przez członków gildii Higonokami. Kiedyś gildia składała się z 50 kowali z regionu Miki, ale dziś pozostał tylko jeden: Pan Motosuke Nagao. Ponadto Ohta produkuje również wysokiej jakości noże w stylu noża Higonokami.
Właściwości noży składanych Higonokami
Konstrukcja tradycyjnych noży Higonokami jest naprawdę prosta. Rękojeść wykonana jest z jednego kawałka zazwyczaj mosiądzu lub stali nierdzewnej. Została ona złożona, co tworzy okładziny rękojeści. Ta prosta, ale skuteczna konstrukcja utrzymuje cenę Higonokami na dość niskim poziomie.
Zazwyczaj noże te nie są wyposażone w blokadę. Podpórka pod kciuk (chikiri) oraz śruby zawiasu i rękojeści zapewniają, że nóż pozostaje w pozycji otwartej podczas użytkowania. Okładziny rękojeści zapewniają również, że nóż nie otworzy się, gdy nie powinien. Ten rodzaj noża nazywa się 'friction folder". Głownia o profilu odwrócone tanto, ze szpiczastym czubkiem jest inną typową cechą.
Jak wybrać najlepszy nóż Higonokami
Wybierz preferowaną markę
Pierwszym krokiem w wybraniu noży Higonokami jest wybór marki. W Knivesandtools znajdziesz noże Higonokami 3 renomowanych marek:
Higonokami: jedyna oryginalna marka, która oficjalnie może uzywać tej nazwy. Noże są w całości wykonane ręcznie przez jednego wytwórcę: Pana Motosuke Nagao.
Ohta: marka ta produkuje piękne ręcznie wykonane noże z tą samą dbałością o szczegóły i jakość co orygilanla Higonokami.
Böker: nowoczesne interpretacje pozbawione są tradycyjnej chikiri (dźwigni), nadając im bardziej elegancki i współczesny wygląd.
Rodzaje stali
Wybierz nóż, bazując na rodzaju stali:
Stal węglowa SK: twarda i łatwa do naostrzenia.
Aogami (papierowa niebieska stal węglowa): stal premium o doskonałych właściwościach tnących.
Stal nierdzewna: wymaga mało konserwacji i jest odporna na korozję, doskonała dla osób ceniących sobie wygodę.
Historia noży Higonokami
Początki Higonokami są splecione z japońską historią. Pod koniec ery samurajów utracili oni wiele ze swoich przywilejów. W tym noszenie miecza w miejscach publicznych. W rezultacie wielu kowali straciło swoich największych klientów i zaczęło masowo produkować noże. Wielu z tych kowali osiedliło się wokół Miki, regionu z wieloma rzekami i piaskami rudy żelaza oraz historycznego miejsca narodzin Higonokami.
Nazwa Higonokami jest skrótem od "Higo no Kami". W języku japońskim oznacza to „władca Higo", honorowy tytuł dla samurajów z regionu Higo w Japonii. W 1899 r. w Miki założono gildię producentów noży, która w 1907 r. ustanowiła nazwę "Higonokami" jako znak towarowy. Tylko członkowie gildii mieli prawo produkować Higonokami. W szczytowym okresie gildia liczyła nawet 50 kowali. Od stolarzy po uczniów, każdy w Japonii nosił przy sobie nóż Higonokami.
Higonokami stał się jednym z najbardziej znanych projektów noży w historii. Jest on głęboko zakorzeniony w historii noży. Dziś gildia praktycznie przestała istnieć. Jest tylko jeden oryginalny twórca, który nadal je produkuje: Pan Motosuke Nagao. Jego noże można rozpoznać po niebieskich i złotych kartonowych pudełkach. Zgodnie z tradycją jest on jedyną osobą, która może używać terminu Higonokami. Niemniej jednak istnieje wiele innych marek używających tej nazwy. Na przykład japońska marka Ohta. Ich noże są równie charakterystyczne!