Zestaw awaryjny do gotowania
Podczas sytuacji awaryjnej nie chcesz być całkowicie zależny od gotowych przekąsek, kiedy przez kilka dni nie ma elektryczności ani gazu. Jednak co zrobić, aby móc gotować nawet w sytuacji awaryjnej? Jakich produktów potrzebujesz i na co należy zwrócić uwagę podczas kompletowania zestawu awaryjnego do gotowania w plenerze? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Gotowanie w sytuacjach awaryjnych
Źródło ciepła
W sytuacji braku gazu lub elektryczności kuchenki turystyczne, piecyki turystyczne lub piecyki na drewno są odpowiednimi opcjami. Należy jedynie zadbać by mieć wystarczającą ilość paliwa!
Rozpalanie ognia
Do rozpalenia ognia potrzebne są zapałki, zapalniczka lub krzesiwo. Niezawodny sposób na rozpalenie źródła ciepła jest podstawą.
Odpowiedni garnek lub naczynie
Będziesz potrzebować również naczynia outdoorowego, którego można bezpiecznie używać na źródle ciepła. Żeliwo, stal węglowa lub aluminium są idealne, ponieważ materiały te dobrze radzą sobie z wysokimi temperaturami. Należ mieć na uwadze wagę naczynia. Żeliwo np. jest dużo cięższe i dlatego mniej odpowiednie, jeśli nie używa się go w domu.
Żaroodporne sztućce i przybory kuchenne
Metalowa łyżka, szczypce i szpatułka są odporne na wysokie temperatury i bardziej wytrzymałe niż z tworzywa sztucznego. Upewnij się również, że nasz wytrzymałą deskę do krojenia i dobry nóż. Sprawdź np. sztućce FULL WiNDSOR.
Woda lub filtr do wody
Czysta woda jest podstawą do picia, gotowania i mycia naczyń. Upewnij się, że masz wystarczającą ilość wody pitnej lub niezawodny filtr do wody.
Jedzenie
Wybierz produkty o długiej dacie przydatności do spożycia takie jak ryż, makaron i suszona fasola. Pamiętaj również, żeby wziąć zioła, przyprawy i olej dla wzbogacenia smaku i wartości odżywczych.
Akcesoria
Inne outdoorowe akcesoria kuchenne również mogą być poręczne, np. osłona przed wiatrem, by chronić ogień, środki do czyszczenia naczyń i rękawice odporne na wysokie temperatury, aby zapobiec oparzeniom.
Gotujesz w domu, czy w drodze?
Których przedmiotów potrzebujesz, zależy od tego, czy zostajesz w jednym miejscu, czy jesteś w drodze. W domu masz luksus przestrzeni, więc waga nie jest problemem. Pięciokilowy kociołek żeliwny nie stanowi problemu w takiej sytuacji. Jednak jeśli podróżujesz, będziesz wolał coś kompaktowego i lekkiego jak np. tytanowe lub aluminiowe naczynie. Ilość osób również ma znaczenie. Gotujesz tylko dla siebie? Wystarczy małe naczynie. Dla rodziny będziesz potrzebować czegoś większego.
Jakie źródło ciepła wybierzesz?
Dobre źródło ciepła jest fundamentem zestawu awaryjnego. Masz w domu kuchenkę gazową? Świetnie, ale co jeśli zabraknie gazu? Gotujesz na płycie elektrycznej lub indukcji? W takim razie podczas awarii prądu jesteś zależny od alternatywnych sposobów gotowania. Dlatego wybierz alternatywne źródło ciepła takie jak kuchenka turystyczna lub piecyk turystyczny. Należy pamiętać, że niektóre kuchenki wymagają konkretnego rodzaju paliwa, dlatego dobrze się zaopatrz!
Kuchenki turystyczne
Kuchenka turystyczna jest dobrą opcją, jeśli musisz przetrwać w jednym miejscu przez kilka dni. Niektóre gazowe kuchenki turystyczne są lekkie, ale w pewnym momencie zabraknie Ci gazu, a noszenie więcej niż 2 czy 3 butelek jest często nierealistyczne.
Piecyk turystyczny
Piecyk turystyczny, który działa np. na węgiel drzewny lub drewno jest doskonały w długotrwałym użytkowaniu. Możesz wybrać pomiędzy dużym piecykiem do domu lub kompaktową wersją, którą możesz z łatwością zabrać ze sobą. Należy mieć na uwadze, że piecyki na węgiel lub drewno dają dym i zapach.
Jaki rodzaj naczynia?
Należy upewnić się, że posiadasz odpowiedni garnek lub naczynie do gotowania. Nie każde naczynie nadaje się do użytku nad otwartym ogniem. Naczynie wykonane z żeliwa lub stalowe jest odpowiednie do użytku nad otwartym ogniem, ale można go używać również na płycie indukcyjnej. Jakkolwiek są one mniej odpowiednie do przenoszenia ze względu na swoją wagę. Należy unikać naczyń z powłoką nieprzywierającą lub inną powłoką, ponieważ może ona zostać uszkodzona lub wydzielać szkodliwe opary w wysokich temperaturach.
Żeliwo
Naczynie żeliwne lub kociołek żeliwny jest doskonałym wyborem do gotowania nad otwartym ogniem. Materiał jest ekstremalnie trwały i dobrze radzi sobie z wysokimi temperaturami. Główną zaletą żeliwa jest doskonałe utrzymanie ciepła, co utrzymuje jedzenie ciepłym przez dłuższy czas. Jakkolwiek wadą żeliwa jest jego waga, co czyni je niepraktycznym do użytku mobilnego. Należy również odpowiednio dbać o naczynie przez przechowywanie go suchego i okazjonalne naoliwianie, aby zapobiec rdzewieniu. Żeliwo potrzebuje też trochę czasu, aby się odpowiednio nagrzać, co sprawia, że jest mniej odpowiednie do używania na kuchence gazowej.
Stal węglowa
Naczynie ze stali węglowej jest lżejszą alternatywą dla żeliwa i również poradzi sobie z wysokimi temperaturami. Sprawia to, że stal węglowa jest idealna do smażenia nad otwartym ogniem. Jednak jest trochę bardziej wrażliwa na rdzewienie i wymaga więcej konserwacji, aby jej zapobiec.
Podobnie jak naczynia żeliwne naczynia ze stali węglowej muszą być dobrze wysuszone i naoliwiane, aby zapobiec korozji. Naczynia ze stali węglowej z reguły szybciej rdzewieją, jeśli się o nie odpowiednio nie dba. Inną rzeczą, którą należy mieć na uwadze, jest to, że naczynia ze stali węglowej mogą się odkształcać na skutek nagłej zmiany temperatury.
Lekka stal nierdzewna lub aluminium
Naczynia i zestawy do gotowania ze stali nierdzewnej lub aluminium są doskonałym wyborem dla osób szukających lekkich i wytrzymałych naczyń. Lekkie naczynia ze stali nierdzewnej lub aluminium szybko się nagrzewają, co przyczynia się do efektywnego zużycia paliwa. Wymagają niewiele konserwacji i nie rdzewieją, ale mogą się odkształcić lub wypaczyć podczas intensywnego użytkowania, gdyż często są one dość cienkie. Również mniej efektywnie utrzymują ciepło, więc jedzenie szybciej stygnie.
Biorąc pod uwagę charakterystykę różnych naczyń i materiałów, możesz wybrać, które najlepiej odpowiadają Twojej sytuacji i potrzebom.