Odkryj na nowo magię gotowania na świeżym powietrzu i ciesz się ciepłem ognia opalanego drewnem bez względu na to, gdzie jesteś. Wszystko to jest możliwe dzięki piecykowi rakietowemu. Piecyk można łatwo zabrać ze sobą w podróż, zebrać trochę drewna i gotowe. W ciągu kilku minut piecyk będzie gotowy do użycia. Idealny na biwak, piknik, dzień na plaży lub po prostu przygotowanie grilla w zaciszu własnego ogrodu. W skrócie: dla wszystkich miłośników przebywania na świeżym powietrzu! Decydując się na gotowanie na piecyku rakietowym, kluczowe jest, aby jak największa część naczynia miała kontakt z gazami spalania. Z tego powodu należy zawsze używać wystarczająco dużego naczynia, takiego jak na przykład kociołek żeliwny.
Charakterystyka piecyków turystycznych
Charakterystyczne dla piecyków turystycznych jest efektywne spalanie. W końcu zmniejsza to emisję toksycznych gazów i ilość dymu ze względu na stosunkowo małą komorę spalania i izolowany komin, w którym gazy całkowicie spalają się przed dotarciem do powierzchni gotowania. Dzięki tej wydajnej funkcji nie będziesz potrzebować tak dużo opału.
Z tego względu piecyk został początkowo zaprojektowany dla krajów rozwijających się, w których gaz i elektryczność nie zawsze są dostępne. W tych krajach wiele osób nadal gotuje na otwartym ogniu i używa ognia do ogrzewania swoich domów. Dzięki piecykowi turystycznemu gotowanie na otwartym ogniu stanie się przeszłością. O wiele bezpieczniejsze i zdrowsze. Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie ma to jeszcze jedną zaletę: zużywa się znacznie mniej opału. To oczywista sytuacja, w której wszyscy wygrywają.