Z Kelly Kettle i odrobiną paliwa możesz szybko zagotować wodę. W końcu jest to najlepsze połączenie między piecykiem a czajnikiem. Dzięki pomysłowej konstrukcji wystarczy niewielka ilość paliwa. Kilka gałęzi lub małych szyszek i jakaś rozpałka i możesz zaczynać. W mgnieniu oka zagotujesz wodę na kawę, herbatę lub zupę. Idealny, kiedy jesteś na wędrówce lub biwaku.
Można również gotować przy użyciu Kelly Kettle. Proste akcesorium, które dodaje się do komina na górze czajnika, wystarcza do utrzymania patelni lub innych akcesoriów kuchennych. Dzięki skoncentrowanemu płomieniowi wydobywającemu się z komina posiłek będzie gotowy, zanim się obejrzysz.
Jak działa Kelly Kettle?
Kelly Kettle jest właściwie czajnikiem z podwójnymi metalowymi ścianami z dużym otworem na środku. Ponieważ ogień rozpala się pod czajnikiem w podstawie paleniska, ogień sam przyciąga tlen z dołu. W rezultacie Kelly Kettle wydajnie i szybko zużywa paliwo. A ponieważ woda otacza cały komin, ekspozycja na ciepło jest bardzo duża. Dzięki temu można szybko zagotować wodę!
Pierwsze czajniki Kelly zostały wyprodukowane pod koniec XIX wieku przez pradziadka obecnych właścicieli Kelly Kettle. Robił te czajniki zimą, kiedy w strumieniach było już niewiele ryb. Na surowym zachodzie Irlandii czajniki szybko stały się bardzo popularne, ponieważ mogły tak szybko doprowadzić wodę do wrzenia. Rybacy z Wielkiej Brytanii i reszty Europy poznali Kelly Kettle podczas wypraw wędkarskich do Irlandii. W rezultacie reputacja i firma rosły. Obecnie Kelly Kettle jest własnością czwartego pokolenia rodziny Kelly.