Nowość: System ostrzący Work Sharp Professional Precision Adjust
System ostrzący Work Sharp Professional Precision Adjust jest większą i ulepszoną wersją bardzo popularnej Work Sharp Precision Adjust. Największymi ulepszeniami są solidna, metalowa konstrukcja, cyfrowy kątomierz oraz dodanie „stolika na małe noże”, który umożliwia ostrzenie nawet najmniejszych noży składanych i noży kuchennych.
Dzięki temu systemowi ostrzenia uzyskuje się powtarzalne i dokładne wyniki ostrzenia przy kątach ostrzenia od 15 do 30 stopni. Naostrzy noże outdoorowe takie jak noże bushcraftowe i survivalowe. Noże kuchenne takie jak nóż szefa kuchni i nóż do chleba. Bądź dowolny rodzaj noża składanego. Możliwości są bezkresne.
Co jest w pudełku?
Professional Precision Adjust posiada:
- System ostrzący Work Sharp Professional Precision Adjust.
- Stolik na małe noże: mini stolik do ostrzenia, więc można naostrzyć najmniejsze noże składane i kuchenne.
- Cyfrowy kątomierz.
- Platforma stabilizująca zacisk: podpora pod zacisk podczas ostrzenia ciężkich noży.
- Wymienne, diamentowe kamienie ostrzące o ziarnistości 220, 320, 400, 600 i 800. Kamienie te szybko zamienią tępy nóż w znowu ostry.
- Skórzana polerka i ceramiczny kamień ostrzący dla uzyskania jak najbardziej ostrych rezultatów i okrągła ceramiczna stalka ostrząca da ostrzenia ząbkowanych noży.
Metalowa podstawa
Podstawa Professional Precision Adjust wykonana jest z metalu. Duże ulepszenie w odniesieniu do poprzednika, Precision Adjust, który miał plastikową podstawę. Dzięki zastosowaniu metalu system jest mniej elastyczny, a wyniki ostrzenia są dokładniejsze. Podstawa jest również wzmocniona, dzięki czemu system ostrzenia stoi stabilniej na stole. Dla tych, którzy planują często korzystać z systemu: podstawa Professional Precision Adjust posiada otwory na śruby. Dzięki nim system ostrzący można zamontować na stałe na stole warsztatowym.
System mocowania i przechylania
Zacisk również wykonany jest ze stali. Jest on magnetycznie przymocowany do podstawy. Umożliwia to również usunięcie zacisku, noża i całości z podstawy. Dzięki temu można łatwo przyjrzeć się krawędzi noża podczas ostrzenia. Dodatkowo zacisk przekręca się o 360 stopni. Dlatego nie trzeba wyjmować noża z zacisku, żeby naostrzyć drugą stronę ostrza. Nóż jest za długi, żeby go przekręcić bez zahaczenia o stół? Może się tak stać z niektórymi nożami kuchennymi. Work Sharp ma rozwiązanie tego problemu! Cały system ostrzący jest obrotowy. Pociągnij uchwyt z tyłu systemu i przechyl system do tyłu. Teraz masz więcej miejsca pod ostrzonym nożem, co ułatwia obracanie zacisku o 360 stopni.
Zacisk ma gumowe wnętrze, aby zapobiec zarysowaniom ostrza i mieści noże o grubości do 6 mm. Jest to o wiele więcej niż potrzeba, nawet na grubszy nóż survivalowy. A skoro już mowa o grubych nożach survivalowych: projektując Professional Precision Adjust, Work Sharp uważnie słuchał opinii społeczności! System posiada „platformę stabilizującą zacisk”. Jest to dodatkowy element podtrzymujący, który można wsunąć pod zacisk. Dzięki temu zacisk będzie spoczywał na platformie stabilizującej. Zapewnia to dodatkową stabilność podczas ostrzenia np. grubego i ciężkiego noża survivalowego.
Stolik na małe noże
Jednak to nie wszystko. Professional Precision Adjust posiada coś, co Work Sharp nazywa „stolikiem na małe noże". Do ostrzenia najmniejszych noży składanych i kuchennych. Jest to stolik do ostrzenia, którego będzie się używać zamiast zacisku. Podobnie jak w przypadku „platformy stabilizującej zacisk”, stolik ostrzący wsuwa się na podstawę systemu ostrzącego. Stolik ostrzący jest magnetyczny, więc ostrze pozostanie na swoim miejscu.
Jak używa się stolika do ostrzenia? Krawędź stołu ostrzącego jest oznaczona żółtą linią. Krawędź ostrzonego noża składanego lub kuchennego musi znajdować się dokładnie na tej linii, od początku do czubka. Umieść tylną część ostrza przy systemie przesuwnym. Za pomocą pokręteł można dokonywać niewielkich regulacji w celu uzyskania pożądanego położenia krawędzi. Pokrętło z przodu pozwala umieścić początek krawędzi noża nieco powyżej żółtej linii. Gdy to zrobisz, użyj tylnego pokrętła. Spowoduje to przesunięcie czubka noża do przodu, tak aby znalazł się on również na górze żółtej linii. Teraz możesz używać systemu ostrzenia jak zwykle z zaciskiem do ostrzenia noża. Bardzo sprytne!
Kąt ostrzenia i kątomierz cyfrowy
Za pomocą pokrętła na górze systemu ostrzącego można płynnie regulować kąt ostrzenia w zakresie od 15 do 30 stopni. Wystarczająco do naostrzenia prawie każdego noża! System ostrzenia pokazuje kąt ostrzenia zacisku po lewej stronie w krokach co 5 stopni. System ostrzenia pokazuje kąt ostrzenia stołu ostrzącego po lewej stronie w krokach co 5 stopni.
Chcesz mieć pewność, że używasz właściwego kąta? W tym miejscu pojawia się cyfrowy kątomierz. Ma on magnez i umieszcza się go na prowadnicy uchwytu kamienia ostrzącego. Wyświetlacz pokazuje jeszcze dokładniej, z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, kąt ostrzenia.
Kamienie ostrzące i uchwyty
Uchwyt na kamień ostrzący jest magnetyczny, co ułatwia zamontowanie kamienia ostrzącego w uchwycie. Można szybko i łatwo wybrać właściwy kamień ostrzący bez usuwania uchwytu lub kamienia ostrzącego z ostrzałki.
System ostrzący posiada w zestawie kamienie ostrzące o następującej ziarnistości: 220, 320, 400, 600 i 800. Kamienie ostrzące o ziarnistości 220 i 320 są kamieniami gruboziarnistymi służącymi do naprawy uszkodzonej krawędzi lub zmiany kąta ostrzenia. Kamienie ostrzące o ziarnistości 400 i 600 są kamieniami o średniej ziarnistości do ostrzenia relatywnie tępych noży. W końcu kamień ostrzący o ziarnistości 800 jest kamieniem drobnoziarnistym do zrobienia i zachowania noży ostrych jak brzytwa! Do wykończenia jest ceramiczny kamień ostrzący, który można użyć po kamieniu o ziarnistości wynoszącej 800. Jest też skórzana polerka, która również pasuje do uchwytu. Używa się jej do polerowania krawędzi po użyciu ceramicznego kamienia ostrzącego.
Z tyłu uchwytu na kamień ostrzący jest ceramiczna stalka ostrząca, której używa się do ostrzenia ząbkowanych noży. Np. noża do chleba. Może być ona również używana do szybkiego nadania krawędzi noża składanego lub kuchennego odrobiny szlifu.
Uchwyt na kamień ostrzący zawiera rączkę, dzięki której można mieć pewność, że dłoń nigdy nie zbliży się do ostrej krawędzi noża. Stalowy pręt prowadzący ma gwint, który służy do wkręcenia go w system ostrzenia. Jest on wystarczająco długi, aby umożliwić ostrzenie dłuższych noży kuchennych. Na przykład noży szefa kuchni, noży do mięsa lub noży do filetowania. Ma on gumowe pierścienie, które wsuwa się na niego. Określa to, jak daleko można wsunąć uchwyt kamienia ostrzącego na prowadnicę.
Po zakończeniu korzystania z systemu ostrzącego wystarczy umieścić uchwyt kamienia ostrzącego pionowo w systemie. Wgłębienie w górnej części systemu utrzymuje uchwyt kamienia ostrzącego na miejscu. Podsumowując, Work Sharp Professional Precision Adjust to jeden z najbardziej kompletnych i innowacyjnych systemów ostrzących na rynku. Godny następca standardowego Precision Adjust!