Jak usunąć wyszczerbienie z krawędzi noża?
Klienci często pytają nas o wyszczerbione noże. Wyszczerbienia to niewielkie nacięcia na krawędzi ostrza. Uszkodzenia te powodują stępienie krawędzi noża.
Wyszczerbienie noża może się zdarzyć każdemu. Może to nastąpić na przykład w wyniku przypadkowego przecięcia kawałka kości przy użyciu niewłaściwej techniki cięcia. Łatwo popełnić błąd. Można uniknąć wielu kłopotów, po prostu ostrożnie używając noża. Jeśli jednak nóż nadal ma wyszczerbione ostrze, często można samodzielnie rozwiązać ten problem. Jak? Więcej informacji na ten temat można znaleźć w tym artykule!
Co może powodować wyszczerbienie krawędzi?
W 9 na 10 przypadków wyszczerbienie jest spowodowane nieostrożnym używaniem noży. Wyszczerbienia częściej występują w cienkich, często japońskich nożach, ponieważ są one zazwyczaj ostrzone pod niewielkim kątem i wykonane z twardej stali. Oczywiście nie oznacza to, że należy unikać tych noży. Dzięki twardej stali noże te zapewniają wydajność cięcia, która jest prawie niemożliwa do osiągnięcia w przypadku noży zachodnich.
Lepiej dmuchać na zimne! Aby zmniejszyć ryzyko wyszczerbienia noża, należy wiedzieć, co powoduje wyszczerbienia, aby można było ich w miarę możliwości unikać. Istnieje kilka czynników, które mogą powodować wyszczerbienia, ale jaki jest ich wspólny mianownik? Niewłaściwe używanie noży.
Używanie zbyt twardych desek do krojenia
Najważniejsze jest unikanie desek do krojenia z granitu, marmuru i szkła. Trzeba przyznać, że wyglądają świetnie, ale niszczą noże kuchenne. Dzieje się tak, ponieważ materiały te są twardsze niż najtwardsze rodzaje stali. W najlepszym przypadku ostrze wygnie się lub stępi. Ale jeśli masz pecha, niektóre kawałki odłamują się i pojawiają się mikro-ząbki. Nie chcesz, żeby tak się stało!
Dlatego zawsze należy wybierać deski do krojenia wykonane z drewna lub tworzywa sztucznego. Są one znacznie bardziej wytrzymałe. Należy również pamiętać, aby używać noży kuchennych zgodnie z ich przeznaczeniem. Zazwyczaj służą one do krojenia, a nie siekania. W przypadku większości noży kuchennych podczas krojenia należy starać się utrzymać czubek noża w kontakcie z deską do krojenia. Dzięki temu nóż może wykonywać swoją pracę, a Ty nie musisz używać siły. Chcesz rozłupać kości? A może zamrożony kawałek mięsa? Użyj noża do siekania.
Prawidłowe techniki krojenia
Ryzyko wyszczerbienia jest oczywiście znacznie większe w przypadku nooży skłądanych lub noży outdoorowych niż w przypadku noży kuchennych. Używasz ich „w terenie” do cięcia niezliczonych różnych materiałów. Możliwe jest, że przypadkowo natrafisz na kamienistą powierzchnię lub zetkniesz się z metalem.
W przypadku noży kuchennych zazwyczaj tak nie jest. Można ich „bezpiecznie” używać w kuchni i zapobiegać większości wyszczerbień, krojąc odpowiednie składniki na odpowiedniej powierzchni. Ponadto w przypadku noży kuchennych bardzo ważna jest odpowiednia technika krojenia.
Noże kuchenne nazywane są nożami kuchennymi nie bez powodu. Są one przeznaczone do krojenia delikatnych produktów, takich jak owoce, warzywa, mięso i zioła. Nie są one przeznaczone do otwierania opakowań (plastikowych) lub puszek, ani do przesuwania pokrojonych produktów po desce do krojenia. Jeśli chcesz wykonać tę ostatnią czynność, użyj grzbietu (tylnej części) noża, a nie jego ostrza.
Jak naprawić wyszczerbione ostrze? Użyj gruboziarnistej osełki
Czasami wyszczerbienia są wyraźnie widoczne, ale w większości przypadków nie widać ich gołym okiem. Jednak podczas użytkowania nie da się ich nie zauważyć, ponieważ nóż będzie się zaczepiał w pewnym miejscu. W takiej sytuacji nie ma powodu do paniki. Nie musisz wyrzucać noża. W większości przypadków można go nawet samodzielnie naprawić!
Kiedy nóż jest zbyt mocno uszkodzony? Z naszego doświadczenia wynika, że wyszczerbienie większe niż 2 mm jest zbyt duże, aby można było je naprawić samodzielnie. Trzeba by usunąć dużo materiału, a ostrzenie noża nie byłoby realistyczną opcją. W takim przypadku prosimy o kontakt z nami lub z osobą profesjonalnie zajmującą się ostrzeniem noży.
Zasadniczo należy zeskrobać cienką warstwę materiału, aż zniknie wyszczerbienie, a krawędź znów będzie ładna i prosta. Ważne jest, aby usunąć taką samą ilość materiału z całej krawędzi noża. W końcu chcesz zachować profil (kształt ostrza) w jak największym stopniu. Usunięcie stosunkowo dużej ilości materiału jest nieuniknione.
Zacznij od gruboziarnistego narzędzia do ostrzenia. Są one trwałe i szybko usuwają cienką warstwę stali. Najlepiej używać diamentowego lub ceramicznego kamienia do ostrzenia o niskiej ziarnistości. Zdecydowanie nie więcej niż 200. Sprawdź wszystkie nasze bardzo gruboziarniste kamienie do ostrzenia! Po usunięciu wyszczerbienia należy ponownie naostrzyć krawędź za pomocą drobniejszych narzędzi do ostrzenia.
Ostrzenie
Niezależnie od tego, czy używasz osełki, pilnika czy systemu do ostrzenia: możesz odczuwać potrzebę umieszczenia krawędzi na narzędziu do ostrzenia pod kątem 90 stopni. Nie rób tego, ponieważ krawędź noża przybierze kształt litery U zamiast pożądanego kształtu litery V. Należy unikać kształtu litery U, ponieważ spowoduje to, że nóż stanie się zbyt gruby „za” ostrzem i trudniej będzie go prawidłowo naostrzyć. Nóż należy ostrzyć w taki sam sposób, jak podczas zwykłej konserwacji.
Umieść nóż pod odpowiednim kątem ostrzenia na grubym kamieniu do ostrzenia i kilkakrotnie przeciągnij nim po osełce. Pamiętaj, aby regularnie zmieniać strony ostrza i ostrzyć każdą stronę równomiernie, aby krawędź była ładna i równa. Kiedy zakończyć? Kiedy nie będziesz już czuć ani widzieć wyszczerbienia!
Jeśli używasz osełek, żeby usunąć wyszczerbienie, radzimy użyć trochę innej techniki niż ta, do której jesteś przyzwyczajony. Nie rób ruchów „tnących” od nasady do czubka, tylko krótkie ruchy w górę i w dół wzdłuż ostrza. Dzięki temu szybciej usuniesz więcej materiału.
Odpowiednie są również systemy ostrzące lub ostrzałki z gruboziarnistymi kamieniami lub taśmami ostrzącymi. Na przykład ostrzałka Work Sharp Ken Onion & Tool Sharpener.