Noże kuchenne Böker Damast Olive: wszystko, co najlepsze z Solingen, Japonii i znad Morza Śródziemnego
Z kolekcją Damast Olive Böker wprowadził zachwycającą kolekcję noży kuchennych. Rezultatem jest udane połączenie różnych kultur. Rękojeści są wykonane z zachwycającego drewna oliwnego znad Morza Śródziemnego. Drewno to ma ładny wzór i nadal pachnie oliwkami. Olśniewający wzór tego drewna wygląda wspaniale z ostrzem ze stali damasceńskiej z rdzeniem z japońskiej stali VG10. Połączenie tych zachwycających materiałów i stylu niemieckiego rzemiosła z Solingen daje w efekcie niesamowite noże.
Właściwości Böker Damast Olive
Ostrze Böker Damast Olive
Wzór drewna oliwnego wygląda znakomicie szczególnie w połączeniu z ostrzem ze stali damasceńskiej z rdzeniem wykonanym z japońskiej stali VG10. Jest to rodzaj stali nierdzewnej z relatywnie dużą zawartością węgla. Oznacza to, że stal VG10 jest o wiele bardziej twarda niż większość rodzajów stali nierdzewnej. Dzięki temu krawędź tych noży jest ostrzejsza niż noży europejskich i zachowuje swoją ostrość przez dłuższy czas. Krawędź jest ostra jak brzytwa, jak się do tego przyzwyczailiśmy przy nożach kuchennych w japońskim stylu. Noże tej kolekcji są bardzo lekkie, dzięki czemu długotrwałe użytkowanie będzie wspaniałym doświadczeniem.
Rękojeść Böker Damast Olive
Kolekcja Böker Damast Olive reprezentuje jakość i elegancję z nutą wielokulturowości. Rękojeści są wykonane z zachwycającego drewna oliwnego znad Morza Śródziemnego. Drewno to ma ładny wzór i nadal pachnie oliwkami. Owalny kształt jest jednym z charakterystycznych rodzajów japońskiej rękojeści. Drewno oliwne rękojeści nie tylko wygląda wspaniale, ale każda rękojeść posiada również unikalny wzór. Z tego powodu, wzór drewna może różnić się od tego na zdjęciu na stronie internetowej.
Konserwacja noży Böker Damast Olive
Jeśli będziesz odpowiednio obchodzić się ze swoimi nożami, będziesz cieszyć się nimi latami. Jak większość noży kuchennych, również noży z kolekcji Böker Damast Olive nie można myć w zmywarce. Jeśli włożysz je do zmywarki, szybko zauważysz, że drewno oliwne zostanie uszkodzone. Jest to wynikiem połączenia ostrych detergentów, temperatury, i faktu, że nóż pozostaje wilgotny w zmywarce przez dłuższy czas. Zmywarka może uszkodzić rękojeść z drewna oliwnego, a ostrze może zacząć rdzewieć. Najlepiej jest umyć je i wysuszyć ręcznie zaraz po użyciu. Utrzymuj drewno w optymalnym stanie, regularnie nakładając na rękojeść warstwę oleju mineralnego.