Knivesandtools Traditional: ręcznie wykonane noże kuchenne z Solingen w Niemczech
Seria Knivesandtools Traditional składa się z klasycznych noży kuchennych, z których każdy jest ręcznie wykonany w Solingen w Niemczech. Seria Traditional składa się z ostrych jak brzytwa noży do obierania, ząbkowanych noży uniwersalnych i noży stołowych Buckels. Wszystkie noże są lekkie, ostre i praktyczne do codziennych zadań kuchennych.
Właściwości noży kuchennych Knivesandtools Traditional
Seria Knivesandtools Traditional wnosi autentyczne rzemiosło z Solingen do Twojej kuchni. Każdy nóż jest w całości wykonany ręcznie. Dlatego mogą posiadać one drobne niedoskonałości i dokładnie pokazują poziom rzemiosła. Dzięki wykorzystaniu naturalnych materiałów takich jak drewno każda rękojeść ma unikalne usłojenie i wygląd.
W asortymencie znajdują się noże do obierania, ząbkowane noże uniwersalne i noże stołowe Buckels. Każdy rodzaj pełni właściwą sobie funkcję: od obierania ziemniaków i owoców po krojenie kanapek, pomidorów lub sera. Noże stołowe Buckels mają w Niemczech długą historię i są znane jako klasyczne noże do smarowania podczas śniadania czy lunchu.
Knivesandtools Traditional - stale
W ramach serii znajdziesz noże wykonane ze stali nierdzewnej i węglowej. Stal nierdzewna jest łatwa w konserwacji i jest odporna na rdzę, idealna do codziennego użytku. Z drugiej strony stal węglowa tworzy patynę i wymaga trochę więcej dbałości: należy ją wyczyścić i wysuszyć natychmiast po użyciu. Zaletą stali węglowej jest to, że jest ona twardsza i dlatego można ją cieniej naostrzyć, przez co jest ostrzejsza.
Knivesandtools Traditional - rękojeści
Rękojeści wykonane są z drewna, ciepłego i naturalnego materiału, który wygodnie się trzyma. Jako że drewno jest materiałem naturalnym, każdy nóż ma unikalne usłojenie i kolor.
Knivesandtools Traditional - konserwacja
Aby cieszyć się nożami do obierania tak długo, jak to możliwe, ważna jest prawidłowa konserwacja. Pod żadnym pozorem nie można ich myć w zmywarce! Wysoka temperatura i agresywne detergenty niszczą zarówno stal, jak i drewnianą rękojeść. Ręczne mycie, dokładne suszenie natychmiast po użyciu i okazjonalne naoliwianie są wystarczające, aby ostrza były w doskonałym stanie.