Jak korzystać z osełki? Wideo instruktarzowe
Ostrzenie na osełce nie jest wcale trudne ani przerażające! Ty też możesz to zrobić. Napisaliśmy wiele artykułów na temat ostrzenia na osełce. Jednak często łatwiej jest po prostu pokazać, jak to się robi. W poniższym filmie pokazujemy, jak sprawić, by Twoje noże były ostre jak brzytwa!
Wstępne ostrzenie
Wstępne ostrzenie polega na przywróceniu kształtu ostrza noża za pomocą gruboziarnistej osełki. Usuwa się niewielkie uszkodzenia ostrza i przywraca mu prawidłowy kąt. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wstępne ostrzenie jest ważnym etapem procesu. Jeśli nie wykonasz dobrze wstępnego ostrzenia, drobniejsze kamienie do ostrzenia będą mniej skuteczne, a cały proces zajmie Ci więcej czasu. Aby naprawić tępy nóż, użyj gruboziarnistej osełki (o ziarnistości do około 600). Przejdź do kamienia o drobniejszej ziarnistości dopiero wtedy, gdy krawędź zostanie równomiernie naostrzona na całej długości.
Ostrzenie
Po zakończeniu wstępnego ostrzenia noża nadszedł czas na użycie drobniejszego kamienia do ostrzenia. Wybierz osełkę o wyższej ziarnistości (od 600 do 3000). Ostrząc kamieniem o wyższej ziarnistości, usuwasz drobne rysy powstałe podczas poprzedniego etapu. W rezultacie krawędź będzie gładsza i ostrzejsza. Upewnij się tylko, że przejście do drobnego ziarna nie jest zbyt duże. Jeśli na przykład w pierwszym kroku użyłeś kamienia o ziarnistości 180, to kamień o ziarnistości 600 będzie idealny do następnego kroku. A od 600 możesz przejść do 1000. Zasadniczo nóż jest gotowy do użycia po użyciu kamienia o ziarnistości 1000. Możesz jednak kontynuować, polerując nóż. Dzięki temu uzyskasz ostrość brzytwy!
Polerowanie
Polerowanie noża to nic innego jak ostrzenie bardzo drobnym ziarnem. Podczas polerowania noża nie usuwasz już żadnego materiału z krawędzi noża. Po prostu wygładzasz ostatnie drobne niedoskonałości, dzięki czemu krawędź będzie lśniła jak diament. Dzięki polerowaniu krawędzi nóż stanie się na tyle ostry, że można go używać do golenia! Nóż można polerować bardzo drobnoziarnistą osełką (o ziarnistości 3000 i większej) lub za pomocą polerki.