Który nóż szefa kuchni jest najlepszy?
Kupno właściwego noża szefa kuchni sprawia trudność wielu osobom. Są różne cechy i właściwości, które należy wziąć pod uwagę. Ułatwimy Ci to! Sprawdź listę 10 najlepszych noży szefa kuchni według Knivesandtools!
- 1
Nóż szefa kuchni Eden Classic Damast, 20 cm
- Utrzymuje ostrość przez bardzo długi czas, dzięki rdzeniowi ze stali AUS-10
- Piękne damasceńskie wykończenie ostrza
- Znakomity stosunek jakości do ceny
- Nie można go myć w zmyware (jak każdego innego, dobrego noża)
Na stanie333,00 zł - 2
Nóż szefa kuchni Zwilling Pro, 38411-201, 20 cm
- Wszechstronny
- Konstrukcja z pełnym trzpieniem
- Wyprodukowany w Niemczech
- Stal hartowana lodem Friodur
Na stanie435,51 zł - 3
Nóż szefa kuchni Eden Kanso Aogami, 20 cm
- Szalenie ostry
- Znakomite zachowanie ostrości dzięki twardości 63 HRC
- Niebieska stal papierowa Aogami
- Piękna rękojeść z czerwonego drewna sandałowego
Na stanie662,00 zł - 4
Nóż szefa kuchni WMF Spitzenklasse Plus 1895486032, 20 cm
- Niemiecka niezawodność
- Doskonale wyważony
- Wytrzymała rękojeść
- Stal X50CrMoV15
Na stanie390,85 zł - 5
Nóż szefa kuchni Zwilling J.A. Henckels Four Star, 20 cm
- Zaprojektowany do profesjonalnych kuchni
- Jednolita rękojeść Novodur
- Tradycyjny wygląd
- Stal hartowana lodem Friodor
Na stanie359,96 zł - 6
Nóż szefa kuchni Zwilling J.A. Henckels Professional "S" 31021-200, 20 cm
- Efektywny i funkcjonalny
- Stylowy, tradycyjny, niemiecki projekt
- Stal hartowana loden Friodor
± 1 miesiąc399,96 zł - 7
Nóż szefa kuchni Kai Shun Premier Tim Mälzer DM1706, 20 cm
- Zaprojektowany przez topowgo szefa kuchni Tima Mälzera
- Szalenie ostre ostrze ze stali VG-MAX
- Metalowa konstrukcja warstw damasku
- Piękna rękojeść z drewna orzechowego
± 2 tygodnie1044,00 zł - 8
Nóż szefa kuchni Eden Sugoi Olive 2090-020, 20 cm
- Stylowa rękojeść z drewna oliwnego
- Wysokiej jakości stal VG10 z pięknym damascceńskim wykończeniem
- Drewniane pudełko do przechowywania w zestawie
± 1 miesiąc418,00 zł - 9
Nóż szefa kuchni Kai Shun Tim Mälzer Kamagata
- Spełnia wysokie standardy jakości słynnego niemieckiego szefa kuchni Tima Mälzera
- Stal 1.4116 odporna na korozję
- Brdzo wytrzymała rękojeść z POM
Na stanie422,00 zł - 10
Nóż szefa kuchni Lion Sabatier Idéal, 711480, 20 cm
- Noże Sabatier są ikoną francuskiej kuchni
- Prawdziwie wszechstronny nóż z ostrzem o długości 20 cm
- Ostrze ze stali N4116 Nitro+
- Zachwycające nity z mosiądzu
Na stanie363,96 zł
Jaki nóż kuchenny jest najlepszy?
Noże kuchenne występują w różnych kształtach i rozmiarach. Który z nich jest najlepszy? Czy w ogóle istnieje coś takiego? Krótko mówiąc: nie! To, który nóż będzie najlepszy dla Ciebie, to już zupełnie inna historia. Pierwsze pytanie, jakie warto sobie zadać, to: „Jakim jestem użytkownikiem?” Warto sprawdzić recenzje różnych noży, by dowiedzieć się, który z nich najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.
Jeśli jednak zapytasz nas, jaki jest najlepszy nóż szefa kuchni, odpowiedź będzie nieco prostsza: to zależy od tego, czego oczekujesz od takiego noża. Nóż szefa kuchni (jak zresztą każdy nóż kuchenny) to kompromis pomiędzy właściwościami tnącymi, trwałością oraz częstotliwością konserwacji.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie noża szefa kuchni?
Istnieje wiele różnych typów noży szefa kuchni. Ich kształt jest zazwyczaj podobny, ale długość, materiał i twardość mogą się znacznie różnić. Nóż szefa kuchni ma długość od 15 do 35 cm. Najczęściej spotykaną długością jest 20 cm. Zawodowi kucharze często wybierają długość 23 cm.
Różnice występują także w materiałach, z jakich wykonywane są noże kuchenne. Na przykład noże ze stali nierdzewnej – są łatwe do czyszczenia i ostrzenia. Dodatkowo: im twardsza stal, tym dłużej nóż pozostaje ostry. A naprawdę ostry nóż to czysta przyjemność podczas pracy w kuchni.
Która marka produkuje świetne noże szefa kuchni?
Noże marek Zwilling i Victorinox są dla wielu użytkowników doskonałym kompromisem pomiędzy ostrością, solidnością i łatwością w utrzymaniu. Świetnie sprawdzają się jako noże szefa kuchni. Jeśli jednak zależy Ci na jeszcze większej ostrości i wiesz, że zawsze będziesz odpowiednio dbać o swoje noże, możesz wybrać cieńsze ostrze. Przykładami są noże marek KAI lub Robert Herder. Uważaj jednak, by nie używać ich do rąbania kości z kurczaka – może to trwale uszkodzić nóż.
Oferujemy również własną markę noży: Eden Quality. Są one bardziej przystępne cenowo niż np. noże Zwilling, ale oferują doskonałą jakość w stosunku do ceny. Przykładowo noże Classic Damast wykonane są z bardzo wytrzymałej stali AUS-10, odpornej na korozję i zużycie. Są nieco grubsze, ale dzięki twardej stali można je ostrzyć pod większym kątem za pomocą kamienia do ostrzenia.
Do czego używa się noża szefa kuchni?
Nóż szefa kuchni to niezwykle wszechstronne narzędzie. Możesz nim kroić warzywa, mięso i ryby. Istnieje wiele technik korzystania z noża szefa kuchni, a także sposobów jego trzymania. Więcej o tym, jak prawidłowo posługiwać się takim nożem, przeczytasz na stronie: jak używać noża szefa kuchni. Szukasz noża kuchennego? Tutaj znajdziesz je wszystkie!