Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Pięć wskazówek jak bezpiecznie i efektywnie używać noża szefa kuchni

Noże szefa kuchni dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach i w różnych cenach. Od całkowicie gładkich ostrzy po noże z wgłębieniami w ostrzu i od około 16 centymetrów długości do ponad 30. Jeśli chcesz być jak profesjonalny szef kuchni, znalezienie właściwego noża szefa kuchni jest podstawą. Posiadanie właściwych narzędzi pozwoli ci przejść długą drogę. To jednak nie wystarczy, ponieważ dobry nóż będzie działał tylko wtedy, gdy opanujesz wymagane techniki krojenia.

Wielu kucharzy amatorów do pewnego stopnia obawia się swojego noża szefa kuchni. Rozumiemy to, ponieważ wiemy, jak ostry może być dobry nóż. Jakkolwiek, jeśli dobrze kontrolujesz nóż nie trzeba się obawiać. Przywiązując uwagę do techniki, będzie prawie niemożliwe, żeby się skaleczyć. Z tego powodu damy Ci pięć praktycznych wskazówek, jak kroić jak profesjonalista!

Wskazówka 1: Właściwy chwyt

Chociaż nie ma czegoś takiego jak „najlepszy sposób" trzymania noża szefa kuchni, to zdecydowanie jest coś, czego nie powinieneś robić. Nidy nie kładź palca wskazującego na grzbiecie ostrza, podczas krojenia. Szybko zauważysz, że jest to „ciasny" sposób pracy i szybko się zmęczysz. Dodatkowo istnieje szansa, że podczas krojenia palec wskazujący ześlizgnie się i wyląduje pod ostrzem. Auć!

Nigdy nie kładź palca wskazującego na ostrzu!

Najczęściej używany jest tak zwany chwyt „młotkowy". Trzymasz rękojeść czterema palcami, a kciuk na palcu wskazującym, z przodu rękojeści. Wersja tego chwytu nazywana chwyt „ostrza" polega na tym, że trzy ostatnie palce trzymają rękojeść, podczas gdy kciuk i palec wskazujący trzymają za głownię noża. Aby mieć pewność, że się nie skaleczysz, palec wskazujący zawsze powinien być zgięty. Fani tego chwytu - który jest mniej popularny niż chwyt młotkowy - uważają, że trzymając nóż w ten sposób mają nad nim większą kontrolę.

Chwyt młotkowy
Chwyt ostrza

Wskazówka 2: Używaj obu rąk

Być może równie ważna, jak ręka tnąca, jest ręka prowadząca. W końcu określa ona tempo i grubość plasterków. „Wolną ręką" możesz kontrolować rękę, która trzyma nóż. Robi się to przez umieszczenie trzech palców na produkcie, który ma zostać pokrojony. Trzymaj palce zgięte do środka, aby mieć pewność, że tylko kostki mają kontakt z głownią noża. W końcu w ten sposób określasz tempo i skaleczenie się stanie się niemożliwe (o ile prosto trzymasz nóż).

Użyj wolnej ręki, aby prowadziła drugą i trzymaj zgięte palce

Wskazówka 3: Zachowuj kontakt z deską do krojenia

Przejdźmy do samego krojenia. Kluczowe jest, aby nóż zawsze pozostawał w kontakcie z deską do krojenia. Nie musisz podnosić noża. W końcu kroisz nożem szefa kuchni, nie siekasz nim. Podczas użycia zawsze powinien pozostać on na swoim miejscu. Przesuwasz tylko produkt wolną ręką.

Robisz to małym palcem i kciukiem, które trzymasz za trzema lekko zgiętymi środkowymi palcami. Umieść czubek noża na desce do krojenia przed produktem, który chcesz pokroić. Podnieć tył noża, po czym wsuń produkt pod nóż. Umieść krawędź na produkcie i przyłóż kostki ręki prowadzącej do głowni noża. Teraz należy wykonać ruch kołysania, podczas którego czubek noża nie odrywa się od deski do krojenia. Szybkość przesuwania ręki prowadzącej do tyłu określa szybkość cięcia i grubość plastrów. Film znajdujący się poniżej wyjaśnia tę technikę.

Wskazówka 4: Bądź cierpliwy

Tak wiemy, że telewizyjni szefowie kuchni, którzy szybko poruszają się po desce do krojenia, wyglądają imponująco. Po jakimś czasie praktyki możesz być w stanie zrobić to samo. Jednak szczególnie na początku ważne jest, aby się nie śpieszyć. Zatrzymaj się w międzyczasie i popraw pozycję ręki. Da to najlepsze rezultaty i jest bezpieczne.

Wskazówka 5: Używaj ostrego noża

Być może jest to oczywiste, ale używanie ostrego noża jest podstawą. Tępe noże są groźniejsze niż te, które są ostre jak brzytwa. Będzie trzeba użyć większej siły i szansa, że nóż ześlizgnie się z produktu, jest o wiele większa. Rezultat: skaleczysz się nożem, który spowoduje większą szkodę, niż by to było z ostrym nożem.