Stalki ostrzące: do codziennego ostrzenia noży
Ceramiczne stalki ostrzące lub diamentowe stalki ostrzące są rewelacyjne, kiedy chcesz codziennie ostrzyć noże. W przeciwieństwie do stalek prostujących stalka ostrząca jest prawdziwym narzędziem do ostrzenia.
Stalka ostrząca usuwa bardzo mało materiału, dzięki czemu nóż jest jeszcze ostrzejszy. Dodatkowo stalką ostrzącą można ostrzyć nóż do chleba. Kiedy często używasz noża, zdecydowanie możesz również regularnie używać stalki ostrzącej. Nóż pozostanie ostry, a "właściwe ostrzenie" za pomocą kamienia ostrzącego lub maszyny można odłożyć na później.
Zakup stalki ostrzącej
Jeśli szukasz odpowiedniej stalki ostrzącej, w Knivesandtools znajdziesz coś dla siebie. Mamy stalki ostrzące m.in marki Global, Wüsthof, Lansky i Skerper. Nie trudno jest znaleźć idealną diamentową stalkę ostrzącą lub ceramiczną stalkę ostrzącą do Twojego zestawu noży. Zalecamy np. ceramiczną stalkę ostrzącą Skerper, ponieważ ma świetny stosunek jakości do ceny. Niezależnie od używanej stalki, upewnij się przynajmniej, że stalka ostrząca, którą ostatecznie kupisz, jest dłuższa niż nóż, który chcesz naostrzyć. Podobnie, jak kiedy używasz stalki prostującej, przesuwaj nóż z góry na dół wzdłuż stalki ostrzącej i zacznij od rękojeści noża i skończ u jego czubka.
Twoje noże potrzebują ostrzenia?
Skorzystaj z przewodnika zakupu i dowiedz się, jakich narzędzi do ostrzenia potrzebujesz.