Stalka wygładzająca działa najlepiej, kiedy używa się jej do miękkich rodzajów stali. W każdym razie stalka wygładzająca powinna być twardsza niż nóż. Jakkolwiek nie pomyl stalki wygładzającej ze stalką ostrzącą. W końcu narzędzia te są przeznaczone do delikatnego naostrzenia noża.
Jak działa stalka wygładzająca?
To nieuniknione: z czasem każdy nóż stępi się podczas użytkowania. Małe zadry pojawią się na ostrzu. Jakkolwiek nie są one widziane gołym okiem, więc nie mówimy o wyszczerbionej krawędzi noża. Stalka wygładzająca, która powinna być twardsza niż nóż, wpycha te zadziory z powrotem.
Stalka wygładzająca zawsze powinna być większa niż nóż, który chcesz na niej wygładzić. Dlatego są one w różnych rozmiarach. Sprawi to, że nóż będzie trochę ostrzejszy. Jeśli nóż jest naprawdę tępy, nie będzie ostrzejszy po użyciu stalki wygładzającej. Służy do tego kamień ostrzący lub ceramiczna stalka ostrząca.
Jak używać stalki wygładzającej?
Można trzymać stalkę wygładzającą w dłoni i przesuwać po niej nóż trzymany w drugiej ręce. Jednak dla większej stabilności zalecamy umieszczenie stalki wygładzającej pionowo z końcówką na desce do krojenia. Rękojeść jest wtedy u góry. Następnie weź nóż do drugiej ręki i umieść jego czubek u góry stalki wygładzającej (przy rękojeści). Krawędź noża powinna być zwrócona ku Tobie. Zachowaj zawsze kąt 20 stopni dla europejskich noży i mniejszy kąt (około 15 stopni) dla noży azjatyckich. Teraz przesuń nóż od siebie, ciągnąc (pod tym samym kątem) krawędź w poprzek stalki wygładzającej. Powtórz tę czynność od dołu stalki wygładzającej, aby wykonać drugą stronę krawędzi. Dowiedz się więcej o tym jak używać stalki wygładzającej.
Jak zachować stalkę wygładzającą w świetnym stanie?
Kiedy używasz noży codziennie, zawsze możesz przeciągnąć je po stalce wygładzającej. Jakkolwiek w rezultacie stalka będzie miała ciemny kolor. Na szczęście możesz ją łatwo wyczyścić, używając ręcznika papierowego i kilku kropli oliwy lub oleju słonecznikowego. Nie zapominaj: stalki wygładzające są podatne na zużycie, więc nawet te narzędzia wymagają wymiany po pewnym czasie.
Stalka czy musak?
Często używanym terminem jest musak. Czy jest to coś innego niż stalka? Krótka odpowiedź brzmi, nie. Stalka i musak to, to samo. Jakkolwiek jest duża różnica pomiędzy stalką wygładzającą a stalką ostrzącą. Stalka ostrząca jest przeznaczona do ostrzenia noży. Diamentowa lub ceramiczna stalka wygładzająca nie istnieje. Istnieją diamentowe i ceramiczne stalki ostrzące.