Noże do pomidorów: łatwe przecięcie twardej skórki
Termin "nóż do pomidorów" praktycznie sam się wyjaśnia. Noże do pomidorów są szczególnie zaprojektowane do krojenia pomidorów w ładne, równe plasterki. Noża można używać również do innych warzyw i owoców.
Jak wybrać najlepszy nóż do pomidorów
Nóż do pomidorów ma ostrze o długości 12 do 15 cm. Ostrze jest ząbkowane, aby ułatwić przekrojenie twardej skórki pomidora bez konieczności stosowania zbyt dużego nacisku. Dzięki temu nigdy nie zmiażdżysz pomidora. Długość ostrza daje wystarczającą kontrolę do właściwego pokrojenia pomidora. Oczywiście można używać noża z gładkim ostrzem do krojenia pomidorów. Jednak działa on tylko wtedy, gdy jest ostry jak brzytwa. Większość noży kuchennych, których regularnie używasz, nie jest tak ostra. Ząbkowany nóż do pomidorów jest bardziej efektywny, kiedy kroisz pomidory.
Rozwidlony czubek
Wiele noży do pomidorów na trochę rozwidlony czubek do podnoszenia plasterków pomidora. Można go również użyć do usunięcia nasion.
Jak konserwować nóż do pomidorów
Jeśli będziesz odpowiednio dbać o swój nóż do pomidorów, posłuży Ci on przez całe życie. Zawsze zalecamy mycie Twoich noży kuchennych ręcznie. Ciepło i ostre detergenty w zmywarce uszkodzą nóż do pomidorów, a byłoby szkoda.
Trzymaj nóż z dala od kwasów
Najlepiej jest go umyć od razu po użyciu. W ten sposób zapobiega się wpływowi wilgoci i kwasów na ostrze. Nóż powinien być całkowicie suchy, zanim go schowasz.
Ostrzenie noża do pomidorów
Miej na uwadze, że ostrzenie gładkiego ostrza jest łatwiejsze niż ostrza ząbkowanego. Jednak naostrzenie ząbkowanego ostrza jest dalekie od niemożliwego. Można użyć stalki ostrzącej lub ostrzałki do noży z opcją ostrzenia ząbkowanych ostrzy. Dodatkowo są też specjalne narzędzia do ostrzenia ząbkowanych ostrzy.