Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Noże do pomidorów: łatwe przecięcie twardej skórki

Termin "nóż do pomidorów" praktycznie sam się wyjaśnia. Noże do pomidorów są szczególnie zaprojektowane do krojenia pomidorów w ładne, równe plasterki. Noża można używać również do innych warzyw i owoców.

Czytaj więcej

26 produkty
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów
Szybka dostawa z własnego magazynu
Darmowa wysyłka powyżej 340 zł
Kochamy produkty o wysokiej jakości
Ponad 17.000 produktów

Jak wybrać najlepszy nóż do pomidorów

Nóż do pomidorów ma ostrze o długości 12 do 15 cm. Ostrze jest ząbkowane, aby ułatwić przekrojenie twardej skórki pomidora bez konieczności stosowania zbyt dużego nacisku. Dzięki temu nigdy nie zmiażdżysz pomidora. Długość ostrza daje wystarczającą kontrolę do właściwego pokrojenia pomidora. Oczywiście można używać noża z gładkim ostrzem do krojenia pomidorów. Jednak działa on tylko wtedy, gdy jest ostry jak brzytwa. Większość noży kuchennych, których regularnie używasz, nie jest tak ostra. Ząbkowany nóż do pomidorów jest bardziej efektywny, kiedy kroisz pomidory.

Rozwidlony czubek

Wiele noży do pomidorów na trochę rozwidlony czubek do podnoszenia plasterków pomidora. Można go również użyć do usunięcia nasion.

Jak konserwować nóż do pomidorów

Jeśli będziesz odpowiednio dbać o swój nóż do pomidorów, posłuży Ci on przez całe życie. Zawsze zalecamy mycie Twoich noży kuchennych ręcznie. Ciepło i ostre detergenty w zmywarce uszkodzą nóż do pomidorów, a byłoby szkoda.

Trzymaj nóż z dala od kwasów

Najlepiej jest go umyć od razu po użyciu. W ten sposób zapobiega się wpływowi wilgoci i kwasów na ostrze. Nóż powinien być całkowicie suchy, zanim go schowasz.

Ostrzenie noża do pomidorów

Miej na uwadze, że ostrzenie gładkiego ostrza jest łatwiejsze niż ostrza ząbkowanego. Jednak naostrzenie ząbkowanego ostrza jest dalekie od niemożliwego. Można użyć stalki ostrzącej lub ostrzałki do noży z opcją ostrzenia ząbkowanych ostrzy. Dodatkowo są też specjalne narzędzia do ostrzenia ząbkowanych ostrzy.

Często zadawane pytania o noże do pomidorów