Najlepsze noże ze stali damasceńskiej kupisz w Knivesandtools
Noże z ostrzem wykonanym ze stali damasceńskiej emanują klasą i smakiem. Czym jest stal damasceńska? Stal damasceńska to połączenie dwóch rodzajów stali, których wiele warstw jest ułożonych naprzemiennie. W ten sposób powstają tajemnicze i unikalne wzory. Dokładnie to sprawia, że każdy nóż jest tak wyjątkowy! Sprzedajemy noże składane ze stali damasceńskiej i noże kuchenne ze stali damasceńskiej. Ilość warstw stali jest różna, ale podobieństwo jest jasne: wszystkie te noże są oszałamiające.
Stal damasceńska w XXI wieku
Pierwotnie stal damasceńska była używana, ponieważ nie było jeszcze nowoczesnych stopów. W tamtych czasach damast był świetnym rozwiązaniem do produkcji doskonałego ostrza, które było twarde i ostre, a jednocześnie mocne i elastyczne. Dziś stal damasceńska jest głównie dekoracyjna, a z funkcjonalnego punktu widzenia nie jest niezbędna. Mimo to nadal istnieją ostrza, w których rdzeń z twardej stali jest laminowany między dwiema warstwami bardziej miękkiej stali, aby rdzeń był mocniejszy. Dwie zewnętrzne warstwy wokół tego typu rdzenia są czasami również wykonane ze stali damasceńskiej. Możliwości są w zasadzie nieograniczone. Jedynym ograniczeniem jest tutaj wyobraźnia kowala.