Systemy ostrzące do noży kuchennych: noże wiecznie ostre jak brzytwa
Ostrzenie noża kuchennego jest podobne do ostrzenia noża składanego. Jakkolwiek ostrzenie noży kuchennych może stanowić pewne wyzwanie. Na przykład nóż kuchenny jest o wiele dłuższy i elastyczniejszy niż nóż składany. W niektórych systemach ostrzących zacisk jest zbyt mały, prowadnica kamienia ostrzącego zbyt mała lub system ostrzący nie może ostrzyć pod kątem mniejszym niż 25 stopni. Taki system nie jest odpowiedni do ostrzenia noży kuchennych. W Knivesandtools znajdziesz szeroki asortyment systemów ostrzących, które są przeznaczone do ostrzenia noży kuchennych.
Najlepsze systemy ostrzące do ostrzenia noży kuchennych
Noże kuchenne są zazwyczaj dłuższe niż noże składane, dlatego system ostrzący musi być w stanie naostrzyć całe ostrze noża kuchennego bez konieczności wyjmowania noża z zacisku za każdym razem. Należy również wziąć pod uwagę elastyczność noża kuchennego. Zacisk przytrzymujący ostrze powinien zapewniać, że ostrze nie wygina się podczas ostrzenia.
Jak wspomniano wcześniej: czasami zacisk jest zbyt mały dla noża szefa kuchni, co powoduje wygięcie noża kuchennego i oznacza, że kąt ostrzenia nie jest już prawidłowy. Nóż kuchenny często ma również mniejszy kąt ostrzenia, ponieważ nóż kuchenny musi wykonywać lżejsze zadania niż nóż składany. System ostrzący musi mieć możliwość ostrzenia długich noży pod małym kątem ostrzenia. Na tej stronie znajdziesz systemy ostrzące, które najlepiej nadają się do ostrzenia noży kuchennych.