Naczynia grillowe: autentyczny smak
Naczynie grillowe jest idealne, kiedy chcesz przygotować warzywa lub mięso o prawdziwym grillowym smaku. Naczynia grillowego używa się bez oleju lub masła. Produkt zamyka się i samoistnie oddziela od naczynia.
Uwalniany sok jest zatrzymany w przestrzeni między uwypukleniami naczynia grillowego. W naczyniu grillowym często nie używa się masła ani oleju. Jeśli chcesz użyć jednego z nich, zalecamy dodanie go do produktu, który chcesz grillować. Produkt samoistnie uwolni się od naczynia i uzyska charakterystyczne linie, które nadają wspaniałego smaku. Jeśli szukasz naczynia grillowego takich marek jak: de Buyer, Le Creuset, Petromax, SCANPAN or Staub mamy je wszystkie!
Przeczytaj więcej o tym, jak używać naczyń grillowych w naszym temacie: Grillowanie na żeliwie.
Naczynia grillowe na indukcję
W przeszłości większość naczyń grillowych nie była dostosowana do indukcji, ponieważ dno po prostu nie miało kontakty ze źródłem ciepła lub nie było magnetyczne. Obecnie większość naczyń grillowych może być używana na wszystkich płytach grzewczych, także indukcji. Kiedy naczynie jest przystosowane do indukcji, wspominamy o tym w specyfikacji. Możesz wiec cieszyć się grillowaniem na płycie indukcyjnej.
Naczynia grillowe z powłoką nieprzywierającą
Naczynia grillowe zazwyczaj bardzo mocno się nagrzewają, z czym powłoka nieprzywierająca sobie nie radzi. Dodatkowo powłoka nieprzywierająca uniemożliwia używanie naczynia w piekarniku, ponieważ może to oddziaływać na powłokę. Naczynia grillowe bez powłoki nieprzywierającej lub emaliowane, żeliwne naczynia grillowe są lepszym wyborem. Produkt samoistnie odklei się od naczynia i uzyska przyjemny, grillowy smak, o który Ci w końcu chodziło.
Jak używać żeliwnych naczyń grillowych
Żeliwne naczynia grillowe są łatwe w użyciu. Powoli rozgrzej żeliwne naczynie i pozostaw także do powolnego wystygnięcia. W przeciwnym razie naczynie może pęknąć. Ponieważ nieosłonięte żeliwo wymaga konserwacji, często jest ono emaliowane. Najprościej mówiąc, emalia jest cienką warstwą szkła. W związku z tym jej funkcja jest podobna do zwykłej powłoki nieprzywierającej, ale bez jej wad. Jest łatwa w czyszczeniu. Zalecamy mycie naczyń ręcznie gorącą wodą i gąbką, jeśli konieczne można użyć odrobiny detergentu.