Naczynia Staub: smak doskonałości
Historia Staub zaczyna się w Alzacji, region we Francji. Region ten jest szczególnie znany z gulaszy. Mieszkańcy Alzacji są wielkimi pasjonatami swoich gulaszy. Francis Staub w 1974 roku użył tej samej pasji do udoskonalenia naczyń emaliowanych.
Użył nowych technologii, które do dziś są stosowane, a naczynia są uważana za jedne z najlepszych. Szukasz brytfanny Staub do ugotowania pysznego gulaszu? Przyjdź do Knivesandtools!
Naczynia casserole ze specjalną przykrywką
Naczynia casserole Staub posiadają specjalną przykrywkę. Po wewnętrznej stronie tej płaskiej, wyprofilowanej przykrywki znajdują się małe wypuklenia w kształcie kropli. Podczas gotowania skroplona para spada z powrotem do naczynia przez te wypuklenia. Ponieważ są one równomiernie rozłożone na powierzchni przykrywki, para również będzie równomiernie wpadać z powrotem do naczynia, zamiast kapać po krawędzi naczynia. W rezultacie ponad 9 razy więcej wilgoci powraca przez środek patelni, nadając potrawie dodatkowy smak. Ze względu na ciężar przykrywki, która doskonale uszczelnia naczynie, co najmniej 10% dodatkowej wilgoci nie wydostanie się z naczynia!
Staub wyprofilował krawędź przykrywki, unosząc ją ku górze, dzięki czemu można na niej umieścić kostki lodu. Można to zrobić, aby przyspieszyć proces skraplania. Podczas gotowania można również położyć na niej przybory kuchenne, co jest naprawdę wygodne. Uchwyt przykrywki jest odporny na temperaturę do 250 stopni Celsjusza, więc można ją włożyć również do piekarnika!
Patelnie grillowe do pysznych posiłków
Oprócz naczyń casserole Staub sprzedaje patelnie grillowe wykonane z solidnego żeliwa. Ciężki materiał, który równomiernie rozprowadza i utrzymuje ciepło. Patelnie mogą być używane na każdym rodzaju źródła ciepła, można włożyć je nawet do piekarnika. Dodatkowo zmiana źródła ciepła nie jest problemem. Idealne, kiedy chcesz, aby potrawa pozostała ciepła w piekarniku (jeśli się zmieści). Patelnie grillowe mają wiele różnych kształtów, kolorów i rozmiarów. Są nawet patelnie z różnymi rączkami i uchwytami, które umożliwiają trzymanie patelni dwiema rękoma. Istnieją również patelnie, które zostały wzbogacone o krawędź do nalewania. Wielką zaletą takiej krawędzi jest to, że można łatwo pozbyć się nadmiaru wilgoci i tłuszczu bez rozlewania. Dzięki temu zawsze wybierzesz patelnię, która odpowiada wszystkim Twoim potrzebom.
Majolica-email: lśniące, intensywne, głębokie kolory
Używając tzw. techniki majolica-email, Staub tworzy głęboki, intensywny kolor emalii o wysokim połysku. Każde naczynie pokryte jest trzema warstwami emalii. Pierwsza jest powłoka podstawowa, która pokrywa żeliwo. Druga warstwa nadaje naczyniu zamierzony kolor, a ostatnia warstwa zapewnia wysoki połysk z kontrastującymi niuansami.
Proces produkcji
Stopione żeliwo jest wlewane do formy piaskowej. Każda forma jest używana tylko raz, więc każde naczynie jest naprawdę unikalne. Nadmiar żeliwa i inne niedoskonałości są usuwane po wyjęciu naczynia z formy. Następnie naczynie jest przygotowywana na warstwy emalii. Po ich nałożeniu naczynie idzie do pieca o temperaturze 800 stopni Celsjusza na 30 minut. Rezultatem jest bardzo wytrzymałe naczynie, które będzie służyć przez pokolenia!