Nóż yanagiba: do kulinarnych przysmaków z rybami
Nóż yanagiba posiada szlif z jednej strony i służy do filetowania ryb. Wiele osób uważa nóż yanagiba za najlepszy nóż do sushi czy sashimi. Ponieważ nóż yanagiba posiada szlif z jednej strony, może być on naostrzony pod bardzo małym kątem. Pozwala to doświadczyć jeszcze większej ostrości i łatwości krojenia. Krojenie tuńczyka czy łososia na sashimi bądź nigiri na przykład jest bardzo łatwe z nożem yanagiba.
Właściwości noża yanagiba
Ostry jak brzytwa, ze szlifem z jednej strony, nóż yanagiba pozwoli Ci ukroić cienkie plasterki jednym ruchem. W ten sposób nie rozerwiesz ryby, zachowując jej teksturę nienaruszoną. Zapewnia to najlepszy smak.
Jak wybrać najlepszy nóż yanagiba?
Bardzo ważna jest długość ostrza noża yanagiba. Często kroisz duże kawałki ryb? Odpowiedni będzie nóż yanagiba o długości ostrza wynoszącej 24 cm lub dłuższy. Średnia długość ostrza wynosi około 20 cm, a jeśli przetwarzasz tylko małe kawałki ryb, wystarczy nawet 18 cm nóż yanagiba.
Warto rozważyć również rodzaj stali. Wiele tradycyjnych japońskich noży wykonanych jest ze stali węglowej. Bardzo twarde, łatwe w ostrzeniu, ale nie nierdzewne! Przez co wymagają więcej konserwacji. Szybko umyj je po użyciu. Miej również świadomość, że nieuchronnym jest pojawienie się na nożu patyny. Wolisz nie martwić się o konserwację? Wybierz nóż yanagiba ze stali nierdzewnej. W opisie i specyfikacji umieszczonej przy nożach yanagiba uzyskasz więcej informacji na ten temat.