Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówione dzisiaj, jutro wysłane
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Wydłużony okres zwrotów do 31 stycznia 2025 roku
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Tojiro Atelier: ręcznie wykonane, japońskie noże, skarb szefów kuchni

Noże Tojiro Atelier są japońskimi, ręcznie robionymi nożami kuchennymi. Ta kolekcja noży ma wszystko, czego potrzebujesz w kuchni. Noże wykonane są z 63-warstw ręcznie kutej stali damasceńskiej, imponująco pracochłonny proces, który sprawia, że każdy nóż jest wyjątkowy. Wybór ręcznie kutej stali damasceńskiej skutkuje wyjątkową jakością i trwałością. Seria ta składa się z noża santoku, noża nakiri, noża szefa kuchni, noża bunka i noża petty dostępnych w różnych długościach, aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów.

Czytaj więcej
5 produkty

Właściwości Tojiro Atelier

Ostrze Tojiro Atelier

Noże kuchenne Tojiro Atelier charakteryzują się ostrzem z 63-warstw ręcznie kutej stali damasceńskiej. Rdzeń jest wykonany ze stali VG10 z 31 warstwami stali damasceńskiej z każdej strony. Zapewnia to mocne i elastyczne ostrze, które wygląda pięknie bez kompromisów ze zdolnością krojenia. Ponieważ noże te posiadają więcej warstw stali damasceńskiej niż większość, noże z kolekcji Atelier posiadają bardzo skomplikowany wzór. Noże Tojiro Atelier są kute ręcznie i wykończone techniką brut de forge, aby podkreślić wyjątkowy charakter procesu kucia i nadać mu ciemny kolor. Ostrze jest zahartowane do 62 HRC, czego rezultatem jest ostre jak brzytwa ostrze, które zachowuje ostrość przez bardzo długi czas.

Rękojeść Tojiro Atelier

Rękojeść i nasada wykonane są z drewna wenge, oddzielone białą przekładką. Rękojeść posiada tradycyjny, japoński, ośmiokątny kształt. Dzięki temu nóż jest symetryczny, co czyni go odpowiednim zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych. Kształt rękojeści oferuje wyśmienity chwyt, idealny np. podczas krojenia ryb. Ośmiokątny kształt jest trudniejszy do zrobienia niż okrągły, dlatego często można go spotkać przy nożach wyższej jakości.