Naczynia na indukcję: najlepsze naczynia do gotowania na indukcyjnej płycie grzewczej
Gotując na indukcji, ważne jest, aby używać naczyń, które są dostosowane do indukcji. Mają one magnetyczne dno, które idealnie, składa się z wielu warstw. Powierzchnia magnetyczna sprawia, że podgrzewane jest tylko dno naczynia, a nie cały obszar gotowania.
Inną zaletą płyty indukcyjnej jest to, że szybko się schładza. Już nigdy więcej nie oparzysz się w kuchni! Ten sposób gotowania jest również znacznie bardziej efektywny, ponieważ w tym procesie nie traci się dużo ciepła.
Nie wszystkie naczynia są przystosowane do indukcji
Indukcyjna płyta grzewcza przenosi ciepło poprzez promieniowanie elektromagnetyczne. Aluminiowe naczynie bez magnetycznego dna nie zostanie rozgrzane na indukcji. Również naczynie, którego dno nie jest całkowicie płaskie, nie wytwarza wystarczającego kontaktu z płytą grzewczą, aby zapewnić efektywne przekazanie ciepła.
Dobre naczynia na indukcję
Dobre naczynia na indukcję mają grube dno składające się z wielu warstw. Różne warstwy zapewniają dobre przekazywanie energii i jej równomierne rozprowadzanie. W Knivesandtools wszystkie naczynia, które są przystosowane do indukcji, są jako takie jasno oznaczone. Naczynia przystosowane do indukcji można rozpoznać po specjalnym, spiralnym logo. Mogą one być również używane na innych źródłach ciepła. Nie działa to w drugą stronę, ponieważ zwykłe naczynia zwykle nie radzą sobie z wysoką temperaturą. Na przykład naczynia Fissler mogą być używane na każdym źródle ciepła.