Naczynia do gotowania na gazie
Praktycznie wszystkie naczynia mogą być używane do gotowania na gazie. Jest to najpopularniejszy sposób gotowania zarówno w domu, jak i w profesjonalnej kuchni. Gotowanie na gazie ogrzewa dolną powierzchnię naczynia przez otwarty płomień.
Ponieważ widzisz płomień, łatwo jest dostosować ilość ciepła. Jest to również mniej efektywny sposób, ponieważ relatywnie duża ilość ciepła jest tracona przez otwarty ogień.
Wpływ gotowania na gazie na naczynia
Gotowanie na gazie wpływa na właściwości naczyń. Otwarty ogień, który ogrzewa dno naczynia, może spowodować jego odkształcenie w naczyniach gorszej jakości. Tak długo, jak gotujesz na gazie, możesz z łatwością kontynuować używanie tych naczyń. Zniekształcony kształt dna sprawi, że równomierne gotowanie produktów będzie trochę trudniejsze, ale z pewnością można dalej gotować. Jednak jeśli zmienisz źródło ciepła, będziesz potrzebować nowych naczyń. Aby temu zapobiec, lepiej od razu kupić dobre naczynia! Sprzedajemy naczynia tylko najwyższej jakości, które się nie odkształcają.
Wskazówki do gotowania na gazie
Gotując na kuchence gazowej, ważne jest, aby nie otwierać większego ognia niż to potrzebne. Dobre naczynia mają dno, które samoistnie rozprowadza ciepło równomiernie. Za duży płomień marnuje tylko dużo energii. Dodatkowo istnieje ryzyko oparzenia ręki, którego chciałbyś uniknąć.