Żeliwo przez długi czas zachowuje temperaturę i powoli ją uwalnia. Może być to zarówno wysoka, jak i niska temperatura. Idealne do gotowania potraw, w przypadku których nie jest wymagany szybki i wysoki wzrost temperatury. Żeliwne naczynie do zapiekania jest również idealne do trzymania potrawy w lodówce lub zamrażalce. Po schłodzeniu może być na przykład używane jako naczynie do serwowania w gorące letnie dni. Jeśli często wybierasz krótszy czas gotowania, naczynie casserole z aluminium lub stali nierdzewnej jest również dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że często są one również znacznie lżejsze pod względem wagi.
Jeśli szukasz najlepszych naczyń do zapiekania mamy dla Ciebie na przykład naczynia de Buyer, ale także Petromax, Lodge, Camp Chef, Combekk, Demeyere, Fissler, Scanpan, Staub i Zwilling.
Dobre naczynie casserole
Naczynie do zapiekania ma zazwyczaj okrągły lub owalny kształt. Jest duże. Jest to konieczne, aby duże kawałki mięsa miały wystarczająco dużo miejsca w naczyniu. Większość naczyń casserole posiada dwa uchwyty, aby można było je z łatwością podnieść. Jest to ważne, gdyż większość z nich jest ciężka, szczególnie wersja żeliwna.
Dobre naczynie do zapiekania wykonane jest z grubego materiały, aby mieć pewność, że będzie prawidłowo rozprowadzać i zachowywać ciepło. Jakkolwiek dobre naczynie casserole nie powinno posiadać tylko grubych ścianek, ale powinno mieć także ciężką pokrywkę. W przeciwnym razie zatrzymane ciepło nadal będzie łatwo znikać, ponieważ pokrywa jest zbyt cienka. Z tego powodu zawsze należy zwracać uwagę na materiał, przy zakupie. W Knivesandtools znajdziesz naczynia casserole tylko najwyższej jakości.
Pieczenie, gotowanie na wolnym ogniu i duszenie za pomocą naczynia do zapiekania
Pieczenie jest również nazywane duszeniem lub gotowaniem na wolnym ogniu. Produkty są najpierw pieczone w wysokiej temperaturze, a następnie powoli gotowane w niskiej temperaturze. Temperatura musi pozostać poniżej temperatury wrzenia. Inaczej danie wysuszy się. Naczynie casserole jest w tym wypadku najlepsze.