Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

10 najlepszych noży santoku

Na tej liście 10 najlepszych umiściliśmy niektóre noże santoku, których nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni. Stworzyliśmy przegląd, najpiękniejszych, najpraktyczniejszych i popularnych noży santoku.

Nóż santoku jest japońską wersją noża szefa kuchni. Te wszechstronne noże wyglądają niezwykle dzięki prostemu grzbietowi i prostej krawędzi tnącej. Dzięki temu ostrze jest relatywnie wysokie i dlatego jest również odpowiednie do nabierania składników. Słowo „santoku" oznacza: „trzy cechy". Odnosi się do trzech składników, z którymi nóż santoku poradzi sobie jak żeden inny: mięso, ryby i warzywa. Szukasz noża kuchennego o unikalnym stylu? Zaispiruj się tymi zachwycającymi nożami santoku!

  1. Nóż santoku Eden Classic Damast, 18 cm
    1

    Nóż santoku Eden Classic Damast, 18 cm

    Ostrze tego noża posiada rdzeń wykonany ze stali nierdzewnej AUS-10 o twardości 60 HRC. Rdzeń otoczony jest kilkoma warstwami wdzięcznej stali damasceńskiej. Dokładniej mówiąc 33-warstwami z jednej strony. W sumie razem z rdzeniem to 67 warstw stali! Warstwy te zapewniają, że ostrze jest odporne na korozję i sprawiają, że nóż jest twardy i elastyczny. Ze względu na to połączenie noże kuchenne są niezwykle funkcjonalne i przyciągają wzrok w kuchni. Ostrze ze stali damacseńskiej płynnie łączy się z zachwycającą czarną rękojeścią, która wykonana jest z kompozytu lnu i żywicy syntetycznej. Dzięki temu materiałowi zawsze masz wystarczający chwyt, nawet kiedy nóż jest mokry.

    333,00 zł
    Na stanie
  2. Nóż santoku Miyabi 5000FCD, 34684-181, 18 cm
    2

    Nóż santoku Miyabi 5000FCD, 34684-181, 18 cm

    Imponujący nóż santoku, wyprodukowany przez fabrykę Zwilling J.A. Henckels w Seki w Japonii. Nóż ma rdzeń wykonany ze stali FC61, pokryty 48 warstwami stali damasceńskiej. Dzięki specjalnemu procesowi hartowania, podczas którego noże są schładzane z temperatury 1000 stopni do -70 stopni Celsjusza, stal ta jest niezwykle twarda. Około 61 HRC. Rękojeść również wygląda świetnie. Drewno pakka nadaje nożowi ekskluzywny charakter, a dzięki czerwonemu pierścieniowi dekoracyjnemu i oszałamiającemu mozaikowemu pinowi rękojeść wygląda niesamowicie.

    950,49 zł
    Na stanie
  3. Nóż santoku Eden Kanso Aogami, 18 cm
    3

    Nóż santoku Eden Kanso Aogami, 18 cm

    TEn nóż santoku kuty jest ręcznie w Japonii. Wykonany jest z niebieskiej stali papierowej zawierającej niewielkie ilości chromu i wolframu. Znacząco ulepsza to włąściwości stali. Jest twarda, ale mniej wrażliwa niż np. białą stal papierowa. Z twardością wynoszącą 63 HRC jest to niezwykle twardi i ostry jak brzytwa nóż. Należy pamiętać, że ze względu na twardość stali nóż jest podatny na rdzewienie i nie należy go używać do cięcia kości. Podczas próby przecięcia twardych kości ostrze może się wyszczerbić. Oznacza to, że kawałki ostrza dosłownie odłamują się, ponieważ próbujesz przeciąć coś, co jest zbyt twarde. W związku z tym podczas używania tych noży należy zachować nieco większą ostrożność, ale są one niesamowicie wygodne w użyciu.

    662,00 zł
    Tymczasowo niedostępny
  4. Nóż santoku WMF Grand Class 1891726032, 18 cm
    4

    Nóż santoku WMF Grand Class 1891726032, 18 cm

    Nóż santoku WMF Grand Class wyróżnia się luksusowym, tradycyjnym i ponadczasowym wzornictwem. To właśnie sprawia, że praca z tym nożem santoku w kuchni jest tak imponująca. Ponadto zachowuje on swoją ostrość przez niezwykle długi czas. Nóż santoku jest produkowany w Niemczech z najlepszych materiałów i ma bezszwowe wykończenie. Ostrze jest wykonane ze stali X50Cr15MoV. Jest to rodzaj stali często stosowany do produkcji noży kuchennych. Wynika to po prostu z tego, że jest łatwa do ostrzenia, dobrze zachowuje ostrość i ma doskonałą odporność na korozję. Rękojeść jest wykonana z POM. Jest to niezwykle wytrzymały rodzaj tworzywa sztucznego, który jest odporny na wszystkie substancje i warunki, które mogą wystąpić w kuchni. Co jest najlepsze w tym nożu santoku? Jest idealnie wyważony! Nóż santoku WMF Grand Class wzbogaci każdą kuchnię.

    399,99 zł
    Na stanie
  5. Nóż santoku Kai Shun Premier Tim Mälzer DM1702, 18 cm
    5

    Nóż santoku Kai Shun Premier Tim Mälzer DM1702, 18 cm

    Ten nóż santoku został zaprojektowany przez znanego szefa kuchni Tima Mälzera. Ostrze wykonane jest z rdzenia ze stali VG-MAX o twardości 61 HRC i wzmocnione 32 warstwami nierdzewnej stali damasceńskiej na zewnątrz. Oprócz oszałamiającej stali damasceńskiej na górnej części ostrza widoczne jest młotkowane wykończenie. Te wgłębienia są wynikiem procesu kucia, podczas którego kowal modyfikuje ostrze za pomocą młotka. Duża, okrągła rękojeść wykonana jest z brązowego drewna orzechowego i doskonale leży w dłoni.

    1000,00 zł
    Na stanie
  6. Nóż santoku Kai Seki Magoroku Redwood, 0170S
    6

    Nóż santoku Kai Seki Magoroku Redwood, 0170S

    Nóż santoku Kai Shun Seki Magoroku Redwood opiera się na starożytnym tradycyjnym japońskim wzornictwie. Został zaprojektowany przez miłośników gotowania dla miłośników gotowania. Połączenie praktycznego ostrza ze stali nierdzewnej Daido 1K6 i drewnianej rękojeści jest uderzające. Kai wie lepiej niż ktokolwiek inny, jak zaprojektować nóż. Dzięki temu jest to idealny nóż, jeśli szukasz noża kuchennego o japońskim wyglądzie i ostrzu ze stali nierdzewnej.

    367,00 zł
    ± 2 tygodnie
  7. Nóż santoku Kai Shun Classic, 18 cm
    7

    Nóż santoku Kai Shun Classic, 18 cm

    Ten japoński nóż Kai jest również wykonany z rdzenia ze stali VG-MAX i kilku warstw stali damasceńskiej. Ciemne okładziny są wykonane z laminowanego drewna pakka. Drewno pakka jest gęstym rodzajem drewna. Dzięki temu rękojeść nie wchłania wilgoci ani brudu. Tradycyjna rękojeść ma asymetryczny kształt litery D. Dzięki temu nóż ten najlepiej nadaje się do użytku przez osoby praworęczne. Można go jednak używać również, będąc osobą leworęczną.

    911,00 zł
    Na stanie
  8. Nóż santoku Miyabi by Zwilling 5000MCD, 34388-181-0, 18 cm
    8

    Nóż santoku Miyabi by Zwilling 5000MCD, 34388-181-0, 18 cm

    Rdzeń ostrza wykonany jest z wytrzymałej stali proszkowej MC63. Wokół tego rdzenia MC63 wykuto nie mniej niż sto warstw stali damasceńskiej. Dzięki specjalnej obróbce stali każde ostrze ma swój niepowtarzalny wzór. Aby ostrze było ostre jak brzytwa, zastosowano tradycyjną japońską metodę ostrzenia Honbazuke. Całość dopełnia niezwykle elegancka rękojeść wykonana z drewna brzozy karelskiej masur, dzięki czemu otrzymujemy wspaniały nóż kuchenny. Prawdziwa perełka.

    1575,99 zł
    Na stanie
  9. Nóż santoku z wgłębieniami Zwilling Pro, 38418-181-0
    9

    Nóż santoku z wgłębieniami Zwilling Pro, 38418-181-0

    Nóż santoku Zwilling Pro jest idealny dla osób preferujących cięższe noże. Cięższy nóż zapewnia stabilność podczas użytkowania. Ostrze zostało wzbogacone o praktyczne wgłębienia, które biegną wzdłuż całej rękojeści. Metalowa podkładka zapewnia ciężar, ale także doskonałe wywarzenie. Stal jest hartowana poprzez podgrzanie do temperatury 1000 stopni, a następnie schłodzenie do -70 stopni! Firma Zwilling udoskonaliła tę technikę i gwarantuje optymalną ostrość, trwałość, elastyczność i odporność na korozję.

    507,00 zł
    ± 1 miesiąc
  10. Nóż santoku Tojiro DP 3-warstwe ostrze, 17 cm
    10

    Nóż santoku Tojiro DP 3-warstwe ostrze, 17 cm

    Seria DP3 to tak zwana „flagowa seria” firmy Tojiro. Ten nóż jest jednym z najpopularniejszych produktów w tej kolekcji. Noże kuchenne DP3 zawdzięczają swoją nazwę laminowanemu ostrzu, które składa się z trzech warstw stali. Rdzeń wykonany jest ze stali VG10, a po obu stronach znajduje się stal nierdzewna z 13% zawartością chromu. Technika kucia san-mai jest bardzo dobrze znana w Japonii. Rękojeść została zaprojektowana w stylu zachodnim i ma cechy charakterystyczne dla tradycyjnych niemieckich noży kuchennych. Dzięki temu nóż jest niezwykle wytrzymały!

    529,00 zł
    Na stanie

Nie zanalazłeś odpowiedniego noża santoku? Sprawdź wszystkie noże santoku znajdujące się w naszym asortymencie. Wskazówka: w filtrach możesz wybrać m.in. przedział cenowy, wagę i długość noża santtoku!