Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamówienia złożone przed 18:30 są wysyłane tego samego dnia
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Jak konserwować drewnianą deskę do krojenia?

Konserwacja drewnianej deki do krojenia czasami wzbudza wiele pytań wśród naszych klientów. Co zrobić, aby mieć pewność, że piękna drewniana deska do krojenia pozostanie piękna przez lata?

Drewno

Zacznijmy od początku: drewno jest naturalnym produktem. Oznacza to, że jest pięknie stworzone przez matkę naturę. Oznacza to również, że ma pewne nieregularne, naturalne właściwości. Dzieje się tak, ponieważ drewniana deska pracuje. Nie chodzi nam o to, że koniecznie przynosi jedzenie na stół, choć oczywiście można ją do tego wykorzystać. Przez pracę drewna rozumiemy, że się ona zwiększa i zmniejsza w zależności od wilgotności i temperatury. Jest jak żywa. Z tego względu mogą pojawić się pęknięcia i szpary. Poza tym, że nie wyglądają one zbyt atrakcyjnie, mogą one również stać się łatwym schronieniem dla bakterii. Coś, czego chcemy uniknąć.

Efekt antybakteryjny

Niektórzy ludzie mówią, że drewniane deski do krojenia nie są higieniczne. W rzeczywistości nie jest to prawdą. Podczas krojenia powstaną małe rowki na desce do krojenia i będą zbierać się tam bakterie. Chodzi o to, że rowek w plastikowej desce do krojenia (częściowo) zamyka się wokół brudu w rowku. Dlatego, kiedy umyjesz deskę, nie ma gwarancji, że wyczyściłeś cały brud z rowków. Drewniana deska do krojenia nie zamknie się wokół brudu, ale otworzy się podczas czyszczenia. W ten sposób możesz mieć pewność, że wyczyścisz wszystko z rowków. Poza tym garbnik zawarty w drewnie pomaga w znacznym stopniu, zabijając dużą część bakterii.

Byłoby przykro, gdyby drewniana deska do krojenia wkrótce przestała być ładna

Czyszczenie po użyciu

Kiedy użyłeś drewnianej deski do krojenia, najlepiej jest ją opłukać i przetrzeć szczoteczką lub ściereczką. Nie zawsze trzeba używać detergentów, jednak jest to zalecane po krojeniu mięsa, drobiu lub ryb. Deskę należy dobrze wysuszyć, odłożenie jej mokrej zazwyczaj będzie powodowało, że drewno będzie pracować. Jego etyka pracy jest godna podziwu, ale lepiej, żeby deska do krojenia była spokojna. Po wysuszeniu jej należy przechowywać ją w pozycji stojącej. Ważne jest, aby słoje drewna były ustawione pionowo. Znacznie zmniejsza to ryzyko wypaczenia.

Czy drewnianą deskę do krojenia można myć w zmywarce?

Drewniana deska do krojenia absolutnie nie lubi zmywarki. Jest to nadużycie. Deska jest bardzo mokra i gorąca w zmywarce, a następnie bardzo szybko schłodzona i wysuszona. To aż prosi się o pęknięcia. Nie wspominając o środkach żrących, które można znaleźć w detergentach do zmywarek...

Naoliwianie drewnianej deski do krojenia

Oprócz utrzymywania drewnianej deski do krojenia w czystości, ważne jest również utrzymywanie drewna w jak najlepszej formi. Nie musimy iść na bieżnię, odrobina oleju wystarcza na długi czas. Jeśli drewno jest nasycone olejem, zamyka się ono i tworzy warstwę ochronną na drewnie. Do naoliwienia drewnianej deski do krojenia najlepiej użyć oleju bez zapachu i smaku. Olej migdałowy lub z pestek winogron jest dobrym wyborem. (Uwaga: nie zaleca się używania oleju migdałowego, jeśli jesteś uczulony na orzechy) Biały olej mineralny jest również odpowiedni, ale zalecamy użycie oleju do desek do krojenia. Nie należy używać oliwy z oliwek, ponieważ deska zrobi się klejąca i tłusta. Tego oczywiście nie chcemy.

Drewnianą deskę do krojenia najlepiej naoliwić bezzapachowym i bezsmakowym olejem, takim jak olej z pestek winogron

Większa konserwacja

Kiedy chcesz naoliwić drewnianą deskę do krojenia, pierwszym krokiem jest wyczyszczenie deski. Najpierw nasmaruj deskę sokiem z cytryny lub białym octem. Posyp po wierzchu solą (morską), weź papierowy ręcznik lub czystą ściereczkę. Wetrzyj sól i sok lub ocet w powierzchnię i pozostaw na 15 minut do wchłonięcia. Dzięki temu deska do krojenia jest idealnie czysta. Opłucz deskę i wysusz ścierką lub papierowym ręcznikiem. Ważne jest, aby deska dobrze wyschła przed oliwieniem. W ten sposób olej lepiej się wchłonie.

Skrop deskę sokiem z cytryny lub białym octem i przetrzyj nim deskę
Następnie posyp deskę solą (morską) i wetrzyj ją w deskę
Po wykonaniu poprzednich czynności opłucz deskę, a następnie osusz ją ściereczką lub papierem kuchennym

Deska jest gotowa do naoliwienia. Nałóż trochę oleju na powierzchnię i wcieraj go kawałkiem papieru kuchennego lub czystą ściereczką. Daj desce dużo czasu do wchłonięcia oleju, zanim jej ponownie użyjesz. Powtarzaj czynność naoliwiania, aż do momentu, gdy deska nie będzie już wchłaniała oleju. Oznacza to, że deska jest już nasycona.

Skrop deskę oliwą i rozprowadź ją po desce
Weź czystą ściereczkę do naczyń lub kawałek papieru kuchennego i wetrzyj olej w deskę

Mała konserwacja

Pełny proces, który zawiera czyszczenie z kwasem i solą jest konieczny co jakieś 2-4 miesiące (zależy to od częstotliwości użytkowania). W międzyczasie możesz tylko naoliwić deskę po jej umyciu i wysuszeniu, jak to robisz na co dzień. W ten sposób drewno pozostaje w doskonałej kondycji, również pomiędzy większymi konserwacjami. W zależności od częstości użytkowania możesz to robić co drugi tydzień lub raz w miesiącu. Kiedy deska wygląda na wysuszoną, wiesz, że nadszedł czas na naoliwienie.

Deska do krojenia na całe życie

Jeśli regularnie dbasz o deskę do krojenia i ją naoliwiasz, ty i Twoja deska będziecie mieli długi, szczęśliwy związek.

Dzięki odpowiedniej konserwacji deska do krojenia pozostanie w doskonałym stanie!

Teraz wiesz dokładnie, co zrobić, aby utrzymać swoją drewnianą deskę do krojenia w doskonałym stanie! Nadal potrzebujesz nowej drewnianej deski do krojenia? A może po prostu jesteś ciekawy naszego asortymentu? Sprawdź wszystkie drewniane deski do krojenia. Czy po przeczytaniu tego tematu chcesz zacząć samodzielnie konserwować swoją drewnianą deskę do krojenia? W takim razie sprawdź naszą ofertę olei do desek do krojenia.