Yaxell Super Gou: niesamowite japońskie noże kuchenne
Noże kuchenne Yaxell Super Gou posiadają ostrza wykonane ze 161 warstw stali damasceńskiej. Co za dziwna liczba? Niezupełnie! Każda strona ostrza wykonana jest z 80 warstw stali damasceńskiej. Wyjątkowa ilość warstw. Pomiędzy tymi warstwami znajduje się rdzeń z twardej stali proszkowej SG2. To połączenie sprawia, że noże są ostre jak brzytwa, nierdzewne i olśniewająco piękne. Bardzo dobre!
Właściwości noży Yaxell Super Gou
161 warstw stali damasceńskiej
Stal damasceńska wykonana jest z dwóch rodzajów stali nierdzewnej, które są kute razem warstwami. Te dwa rodzaje stali posiadają różną zawartość węgla, co powoduje, że stal zmienia kolor w różny sposób, jak tylko stal zostanie wytrawiona. Wytrawianie oznacza, że wzór wyłania się ze stali za pomocą kwasu. Stal nierdzewna, niezależnie od tego, czy jest to stal damasceńska, czy nie, zazwyczaj nie jest najtwardszym rodzajem stali. Dlatego został dodany rdzeń ze stali proszkowej SG2. Rezultatem jest bardzo twarda krawędź o twardości 63 HRC! Nazwa serii została ręcznie wygrawerowana na ostrzu i na zakończeniu rękojeści.
Rękojeść w zachodnim i japońskim stylu
Zaokrąglony kształt i trzy nity sprawiają, że rękojeść wygląda bardzo podobnie do europejskich noży kuchennych. Dzięki temu nóż nie tylko wygodnie leży w dłoni, ale także rękojeść jest solidna i trwała. Jest ona wykonana z czarnej i czerwonej micarty. Micarta to materiał zrobiony z lnu impregnowanego żywicą epoksydową. Dzięki temu jest to materiał bardzo twardy. Wytrzymuje duże obciążenia i jest odporny na działanie wody. Micarta jest znana z tego, że zapewnia dużą przyczepność, nawet gdy jest mokra. Owalny przekrój rękojeści zapewnia dobry chwyt i jest wygodny do trzymania. Uderzający czerwony kolor jest wyrazem designu, który przyciąga wzrok.