Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamów dzisiaj, wysłane w wrotek
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Wskazówki: jak używa się korkociągu kelnerskiego?

Dobrą butelkę wina otwiera się oczywiście korkociągiem kelnerskim, zwanym również nożem sommelierskim. Korkociąg kelnerski jest korkociągiem z dźwignią, dzięki której możesz łatwo i bezpiecznie wyjąć korek z butelki wina. Nie jest to trudne, ale nie zaszkodzi nauczyć się krok po kroku jak otworzyć butelkę wina korkociągiem kelnerskim.

Krok 1: wyczyść i usuń folię

Zacznij od wyczyszczenia i wysuszenia butelki. W ten sposób upewnisz się, że butelka nie wyślizgnie się z rąk podczas otwierania. Butelka wina z korkiem często posiada folię wokół szyjki. Folia ta jest z plastiku lub aluminium i zapewnia, że korek pozostaje na swoim miejscu. Większość korkociągów kelnerskich wyposażonych jest w nożyk do usuwania foli. Tak zwany przecinak do foli. Użyj noża do rozcięcia foli wzdłuż szyjki butelki.

Krok 2: wkręć spiralę w korek

Gdy tylko korek zostanie „odsłonięty”, należy go usunąć. Używa się do tego spirali korkociągu kelnerskiego. Można ją znaleźć w prawie wszystkich korkociągach. Umieść butelkę na twardej powierzchni i umieść końcówkę spirali na środku korka. Teraz ostrożnie wkręć spiralę w korek. Upewnij się, że nie wkręciłeś jej zbyt mocno w korek! Istnieje ryzyko rozerwania korka lub wepchnięcia go do szyjki butelki. W obu przypadkach oznacza to, że korek będzie jeszcze trudniej usunąć.

Krok 3: umieszczenie dźwigni

Gdy tylko spirala zostanie prawidłowo wkręcona w korek, należy umieścić dźwignię (metalowe ramię) na krawędzi szyjki butelki. Pchnij uchwyt do góry, aby wyjąć korek z butelki. Istnieją również korkociągi kelnerskie, które są wyposażone w dwustopniową dźwignię. W przypadku tych narzędzi najpierw należy umieścić dolną część dźwigni, a następnie górną część dźwigni na krawędzi szyjki butelki. Za pierwszym razem korek wyciąga się lekko, a za drugim całkowicie.

Krok 4: rozkoszuj się

Voila! Butelka jest otwarta. Następnym i ostatni krokiem jest nalanie wina. Pozwól butelce oddychać i, jeśli to konieczne, dekantuj (osadź). Nalej i rozkoszuj się!