Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamów dzisiaj, wysłane w wrotek
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Wskazówki - sabrage

Masz co świętować? Na przykład ślub lub urodziny? Uzbrój się w szablę do otwierania szampana! Szablowanie butelki szampana zawsze wygląda imponująco. Jest to bez wątpienia najbardziej uroczysty sposób otwierania butelki szampana. Chcesz nauczyć się otwierać butelkę za pomocą jednej z naszych szabli do szampana (i zaimponować swoim gościom)? Uwielbiamy Ci pomagać!

Krok po kroku

W tym artykule powiemy Ci jak otworzyć butelkę szampana szablą. Robi się to w kilku prostych krokach:

  1. Zdejmij folię.
  2. Zdejmij lub poluzuj druciany koszyk, umieść go nieco wyżej na butelce, a następnie ponownie dokręć.
  3. Znajdź linię łączenia butelki.
  4. Trzymaj butelkę w dłoni niedominującej, z kciukiem w wydrążonej podstawie butelki. Butelka spoczywa na czterech pozostałych, wyprostowanych palcach dłoni.
  5. Trzymaj szablę do szampana w dominującej ręce.
  6. Praktykuj ruch, który masz wykonać: przesuwaj po linii łączenia butelki za pomocą szabli do szampana. Zatrzymuj się przy głowce butelki.
  7. Dokończ ruch, nie zatrzymuj się przy główce butelki, tylko kontynuuj.

Omówimy to bardziej szczegółowo poniżej.

Co to jest sabrage?

Kiedy otwierasz butelkę szampana techniką sabrage usuwasz górną część szyjki butelki do szampana (włącznie z korkiem). Ponieważ w butelce jest duże ciśnienie, kawałek ten wystrzeli. Siła jest tak duża, że w napoju nie pozostaną żadne odłamki szkła.

Jednym kluczowym warunkiem podczas otwierania butelki szampana jest to, że w butelce jest odpowiednie ciśnienie. Dla butelki szampana jest to 6 barów. Korek naprawdę wyskakuje, gdy się go wyjmuje. Ponieważ ciśnienie w butelce prosecco wynosi tylko 3 bary, nie nadaje się ona do szablowania. W butelce Cava wytwarza się wystarczające ciśnienie. Bądźmy szczerzy, sabrage jest najbardziej imponujące, jeśli używasz butelki szampana.

Do szablowania butelki używa się szabli do otwierania szampana. Obecnie na rynku dostępne są różne modele. Istnieją małe, praktyczne szable, które można łatwo nosić przy sobie. Jednak częściej szabla do otwierania szampana jest imponującym „mieczem", który ma się wyróżniać. Wiele osób wiesza szablę na ścianie lub umieszcza ją gdzieś jako eksponat dekoracyjny, kiedy nie jest używana. Ponieważ krawędź nie jest naostrzona, szabla nie jest niebezpieczna.

Szabla do otwierania szampana po prostu wygląda niesamowicie. Ostrze jest znakomite do grawerowania. W związku z tym nie jest zaskakujące, że ona popularnym prezentem na specjalne okazje. Chcesz podarować komuś w prezencie szablę do szampana z naszej oferty? Z przyjemnością ją wygrawerujemy!

Należy zawsze używać butelki schłodzonej do temperatury ok. 6˚C. Butelka ma odpowiednią temperaturę po spędzeniu co najmniej 3 godzin w lodówce lub po umieszczeniu jej na godzinę w wiaderku z lodem. Kiedy szablujesz butelkę szampana, ważne jest, aby włożyć butelkę do góry nogami do wiaderka z lodem. Należy upewnić się, że szyja jest przyjemnie zimna.

Upewnij się, że stoisz w bezpiecznym miejscu. Korek z kawałkiem szyjki wystrzeli z butelki z dużą prędkością. Dlatego należy się upewnić, że nikt nie stoi zbyt blisko. Z tego powodu zalecamy otwieranie butelki na zewnątrz.

Teraz zdejmij folię z butelki. Korek posiada często druciany koszyczek. Możesz go zdjąć, ale zalecamy go poluzować, umieścić trochę wyżej i ponownie zacisnąć. Dlaczego? Istnieje szansa, że korek wystrzeli z butelki, kiedy całkowicie usuniesz koszyczek. Czemu oczywiście chcemy zapobiec. Jednak ważne jest, aby druciany koszyczek znajdował się u góry główki butelki. Podczas sabrage chcesz uderzyć szkło, a nie drut.

Każda butelka ma różne linie łączenia, które przebiegają wzdłuż szyjki butelki. Jest to miejsce, w którym obie połówki butelki zostały ze sobą połączone. Jeśli jesteś osobą praworęczną, trzymaj butelkę w lewej ręce z linią łączenia skierowaną ku górze (jeśli jesteś osoba leworęczną, trzymaj butelkę w prawej ręce). Kciuk należy umieścić we wgłębieniu w dnie butelki. Butelka spoczywa na pozostałych czterech wyprostowanych palcach ręki. Upewnij się, że butelka leży wygodnie w dłoni skierowana do góry pod kątem 30-40 stopni.

Przesuń kilka razy szablą wzdłuż butelki. Aby przyzwyczaić się do ruchu, ale także aby upewnić się, że trzymasz ją we właściwy sposób. Pozwala to również sprawdzić, czy na butelce nie ma żadnych nierówności. Przesuń szablę nad linią łączenia do wystającej krawędzi główki.

Nadszedł czas na sabrage butelki: powtórz ruch, ale teraz go dokończ. Nie musisz uderzać zbyt mocno, o ile wykonujesz kontrolowany i płynny ruch. Nie zatrzymuj się, gdy uderzysz w wystającą krawędź, ale kontynuuj, aż ramię będzie w pełni wyciągnięte.

Trzymaj butelkę pod kątem 45 stopni. Jeśli od razu ją wyprostujesz, szampan spieni się jeszcze bardziej. Oznacza to utratę szampana, a tego chcemy uniknąć!

Czas na nalanie szampana. Na zdrowie!