Jak ostrzyć nóż kuchenny ze stali damasceńskiej?
Sprzedajemy ponad 200 noży kuchennych z głownią wykonaną ze stali damasceńskiej. Stal damasceńska składa się z wielu warstw stali, które są kute jedna na drugiej. Produkcja stali damasceńskiej jest prawdziwą formą sztuki. W ten sposób każdy nóż jest unikalny, ponieważ każdy wzór jest inny. Dlatego nie jest zaskakujące, że niektórzy pytają, czy można ostrzyć nóż ze stali damasceńskiej. Odpowiedź jest krótka i prosta.
Nóż z ostrzem wykonanym ze stali damasceńskiej można łatwo naostrzyć. W rzeczywistości: nie ma żadnej różnicy w ostrzeniu innych noży i noży ze stali damasceńskiej. Chcielibyśmy dodać tylko jedną rzecz: bądź ostrośny. W końcu nóż kuchenny ze stal damasceńskiej jest zazwyczaj cenny i szkoda by było, gdyby na ostrzu pozostały zarysowania. Jeśli wiesz, jak się ostrzy nóż kuchenny, to wiesz też jak naostrzyć nóż ze stali damasceńskiej. Nie masz pojęcia jak naostrzyć nóż? Kontynuuj czytanie!
Różne metody ostrzenia
Jest wiele sposobów, aby naostrzyć noże kuchenne. Każda metoda ma swoją własną technikę w zależności od pożądanego rezultatu.
Rezultat ostry jak brzytwa jest dla Ciebie najważniejszy i uwielbiasz spędzać godziny na doskonaleniu swoich umiejętności? Jeśli tak, to zalecamy kamienie ostrzące. Bez wątpienia dadzą, ostrzą jak brzytwa krawędź. Nie masz chęci spędzać na tym zbyt wiele czasu? Jeśli tak, to spróbuj ostrzałki do noża lub elektrycznej maszyny ostrzącej. Chcesz zmieniać kąty ostrzenia bez konieczności zgadywania, czy masz właściwy? Dlaczego nie sprawdzić naszych manualnych systemów ostrzących? Do codziennej konserwacji zalecamy stalkę ostrzącą. Z dobrym skórzanym pasem do polerowania nadasz swoim nożom efekt końcowy: sprawisz, że będą błyszczeć jak nigdy dotąd.
Uwaga: Nie można wygładzać noży ze stali damasceńskiej stalką wygładzającą. Noże ta mają zazwyczaj twardość 59 HRC lub wyższą. Stąd ich stal jest twardsza niż stalki wygładzającej, co oznacza, że możesz uszkodzić oba produkty.
Do każdej metody ostrzenia mamy wystarczająco dużo filmów instruktażowych i artykułów informacyjnych, aby Ci pomóc.
Konserwacja noży kuchennych ze stali damasceńskiej
Zalecamy myć noże kuchenne zawsze ręcznie, szczególnie jeśli posiadasz nóż kuchenny ze stali damasceńskiej. Agresywne detergenty do zmywarek mogą nieodwracalnie zniszczyć nóż.
Detergenty wpływają na twardość stali i tworzywa sztucznego i pozostawiają rdzę na ostrzu i wypłowiałą rękojeść.
Dodatkowo istnieje szansa, że nóż będzie miał kontakt z innymi twardymi obiektami w zmywarce. Np. szufladce na sztućce. Mogłoby to uszkodzić krawędź noża i zdecydowanie negatywnie wpływa na ostrość. Jednak to nie wszystko. Jeśli natychmiast nie włączysz zmywarki, wszelkie resztki jedzenia (przyprawy, zioła, sosy) mogą uszkodzić ostrze i spowodować plamy. Połącz wszystkie wyżej wymienione aspekty, a zrozumiesz, dlaczego zalecamy ręczne mycie wszystkich noży kuchennych.
Przechowywanie noży kuchennych ze stali damasceńskiej
Nigdy nie przechowuj indywidualnych noży kuchennych w szufladzie kuchennej. Jeśli włożysz nóż do szuflady, ryzykujesz, że będzie miał on kontakt z innymi twardymi przedmiotami. Przez co mogą zrobić się zadziory na krawędzi. Nie do końca korzystne dla ostrości noża. Dodatkowo noże kuchenne ze stali damasceńskiej są prawdziwymi dziełami sztuki, które powinny być widziane! Jeśli to możliwe użyj osłony na nóż, drewnianego bloku na noże lub najlepiej dobrej listwy magnetycznej, aby z dumą zaprezentować swoje noże kuchenne.
Chcesz dowiedzieć się wszystkiego o stali damasceńskiej? Dlaczego nie sprawdzić naszego tematu: Czym jest stal damasceńska?