Jak używać noża szefa kuchni?
Nóż szefa kuchni jest jednym z najsłynniejszych noży. Europejski nóż szefa kuchni charakteryzuje się szpiczastym czubkiem i zaokrągloną krawędzią. Jak dokładnie używać noża szefa kuchni i do czego go używać?
Jak używać noża szefa kuchni?
Kiedy używasz noża szefa kuchni, ważne jest, aby zawsze miał on kontakt z deską do krojenia. Nie musisz podnosić noża. Nóż szefa kuchni jest przeznaczony do krojenia, nie do siekania. Właśnie dlatego powinien pozostać na swoim miejscu podczas użytkowania. Przesuwasz produkt, który chcesz pokroić.
Mówiąc dokładniej małym palcem i kciukiem. Trzyma się je za zgiętymi trzema środkowymi palcami. Umieść czubek noża na desce do krojenia przed produktem, który chcesz pokroić. Podnieć tył noża, po czym wsuń produkt pod nóż. Umieść kostki przy głowni noża. Teraz wykonaj nożem ruch kołysania, ale zawsze upewnij się, że czubek noża pozostaje na swoim miejscu na desce do krojenia.
Zalety zaokrąglonej krawędzi
Europejski nóż szefa kuchni zawsze posiada zaokrąglona krawędź, w porównaniu do noża santoku, japońskiego noża szefa kuchni. Zaokrąglona krawędź zapewnia, że zawsze z łatwością możesz wykonać ruch kołysania nożem.
Do czego służy nóż szefa kuchni?
Nóż szefa kuchni jest niezwykle wszechstronny. Można go używać do krojenia warzyw, mięsa i ryb. Jest również idealny do siekania ziół, miażdżenia ziaren pieprzu i obierania ząbków czosnku. Są różne rozmiary noży szefa kuchni. Zaczyna się od 10,5 cm i może mieć nawet 30,6 cm.
Używanie noża szefa kuchni
Poprawna pozycja dłoni i palców
Najczęściej używany, podczas korzystania z noża szefa kuchni, jest chwyt młotkowy. Trzymasz rękojeść czterema palcami, a kciuk na palcu wskazującym. Innym często używanym jest chwyt ostrza. W tym chwycie trzymasz rękojeść trzema palcami, a kciuk i palec wskazujący trzymają za ostrze. Upewnij się, że palec wskazujący jest ugięty. W ten sposób się nie skaleczysz.
Konserwacja noża szefa kuchni
Nóż szefa kuchni należy konserwować. Znajdziesz tutaj kilka wskazówek co robić, aby był on w dobrym stanie.
Czyszczenie
Oczywiście łatwo jest włożyć nóż szefa kuchni do zmywarki, ale często nie jest to najlepszy sposób jego czyszczenia. Nawet jeśli producent twierdzi, że nóż można myć w zmywarce, lepiej jest myć go ręcznie. Nóż z drewnianą rękojeścią zdecydowanie zostanie uszkodzony przez zmywarkę. Rękojeść z nitami będzie pękać w ich pobliżu. Rękojeść może pęknąć również ze względu na temperaturę.
Również agresywne detergenty do zmywarek mogą nieodwracalnie zniszczyć nóż. W końcu krawędź może ulec uszkodzeniu, kiedy nóż uderzy w inne przybory kuchenne w zmywarce. Należy myć nóż ręcznie i natychmiast wysuszyć.
Ostrzenie
Z czasem każdy nóż musi być naostrzony. Rób to na czas, aby zapobiec frustracji podczas przygotowywania posiłków. Mianowicie ostry nóż jest dużo lepszy w użyciu. Tutaj możesz przeczytać więcej o ostrzeniu noży i jak z łatwością możesz zrobić to samodzielnie.
Przechowywanie noża szefa kuchni
Aby mieć pewność, że nóż szefa kuchni pozostanie w doskonałej formie, ważne jest, aby nigdy nie przechowywać go w szufladzie kuchennej. Może mieć on kontakt z innymi twardymi przedmiotami w szufladzie, uszkadzając krawędź. Jednak osłona na nóż jest świetnym rozwiązaniem, jeśli dalej wolisz przechowywać nóż w szufladzie kuchennej. Innym znakomitym rozwiązaniem jest dobra listwa magnetyczna na noże lub drewniany blok na noże.