Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamów teraz, wysyłka w poniedziałek
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Jak wybrać odpowiednią deskę do krojenia?

Deska do krojenia jest jak dobry nóż kuchenny i jak świetne naczynie, niezbędna w każdej kuchni. Dobra deska do krojenia zapewnia, że krawędź noża i blat kuchenny nie zostaną uszkodzone. Istnieje duża różnorodność desek do krojenia na rynku. Różnicą między nimi może być użyty materiał, rozmiar i funkcja deski. Aby dać jasny obraz tego, co według nas jest dobrą deską do krojenia, przyjrzymy się zastosowanym materiałom, dodatkowym zaletom i wadom oraz higienie.

Materiał, z którego zrobiona jest deska do krojenia

Do produkcji desek do krojenia używa się różnych materiałów. Istnieją deski do krojenia z drewna, tworzywa sztucznego, szkła, kamienia lub mieszanki pulpy drzewnej i żywicy. Omówimy najczęściej używane materiały.

Szkło lub kamień

Aby uniknąć uszkodzenia noża kuchennego, przez co rozumiemy jego stępienia, ważne jest, aby materiał deski do krojenia był miększy niż nóż. Z tego powodu deski do krojenia wykonane z drewna lub tworzywa sztucznego nie stępią noża. Jednak twarde deski do krojenia z kamienia lub szkła, tak. Są one łatwe do wyczyszczenia, ale za każdym razem, kiedy nóż ma kontakt z deską uszkadza się krawędź. Dlatego wierzymy, że deski do krojenia ze szkła lub kamienia nie są odpowiednie i zalecamy używanie takich desek jedynie jako desek do serwowania.

Tworzywo sztuczne

Deski do krojenia z tworzywa sztucznego są przystępne cenowo i można je myć w zmywarce. Rozumiemy, że dla niektórych jest to ważny wymóg. Jednak są one często miększe od drewnianych desek do krojeni. Deska do krojenia została głęboko przecięta, należy ją wymienić. Nikt nie lubi kawałka plastiku w jedzeniu! Sprawdź wszystkie deski do krojenia z tworzywa sztucznego tutaj.

Drewno

Drewno jest miękkim materiałem, który nie wpływa negatywnie na krawędź noży kuchennych. Dodatkowo drewno jest żywym materiałem. Jest elastycznym materiałem i samodzielnie się zamknie. Zazwyczaj drewniane deski do krojenia wykonane są drewna bukowego, brzozowego, bambusa lub orzecha. Główną zaletą dużej drewnianej deski do krojenia jest to, że dobrze leży na blacie i nie ślizga się podczas używania noża. Jednak drewnianej deski do krojenia nie można myć w zmywarce i wymaga ona nieco konserwacji. Powiemy Ci, jak możesz w pełni cieszyć się drewnianą deską do krojenia. Przeczytaj wszystko na ten temat w naszym artykule: Jak konserwować drewnianą deskę do krojenia?

Drewniana deska do krojenia wyprodukowana przez Eden

Pulpa drzewna i żywica

Deski do krojenia Sage wykonane są z pulpy drzewnej z certyfikatem FSC i żywicy. Deska jest wystarczająco miękka, by nie uszkodzić noży, a także wyjątkowo higieniczna, ponieważ nie jest porowata. W związku z tym deska do krojenia Sage jest zgodna z normą HACCP. W porównaniu do większości „regularnych" drewnianych desek do krojenia można je myć w zmywarce. Oprócz tego, że ta deska jest niesamowita w użyciu, jest również odporna na ciepło (do 350 stopni), co oznacza, że można jej również używać jako podkładki.

Poliuretan termoplastyczny

Litery TPU oznaczają termoplastyczny poliuretan. Krótko mówiąc, materiał ten ma kilka istotnych zalet w porównaniu do „zwykłych” plastikowych desek do krojenia: jest odporny na zarysowania, elastyczny, nie pochłania zapachów ani smaków i nie daje szans bakteriom. Materiał ten współpracuje z użytkownikiem podczas korzystania z niego. W ten sposób nie zarysowujesz materiału, co oznacza, że noże pozostają ostre. Kolejną zaletą jest to, że deski do krojenia można myć w zmywarce. Z drugiej strony brakuje solidnego, unikalnego wyglądu drewna.

Higieniczne deski do krojenia

Czasami mówi się, że drewniane deski do krojenia nie są higieniczne. W rzeczywistości nie jest to prawdą. W końcu, gdy kroisz na desce do krojenia i zaczynają pojawiać się rowki, to właśnie tam będą gromadzić się bakterie. Rowek w plastikowej desce do krojenia zamknie się wokół brudu. Możesz spróbować go zmyć, ale istnieje prawdopodobieństwo, że nie będziesz w stanie usunąć go w całości. Drewniana deska do krojenia nie zamknie się wokół brudu, ale otworzy się podczas czyszczenia. W ten sposób możesz pozbyć się całego brudu. Ponadto garbniki, właściwości antybakteryjne drewna, pomagają zabijać większość bakterii. Dopóki drewniane deska do krojenia jest naoliwiana, tak by pory były wypełnione, nie ma miejsca na bakterie, nie musisz się martwić.

Wniosek: jaki materiał jest najlepszy na deskę do krojenia?

W Knivesandtools można kupić różne rodzaje desek do krojenia. Szukasz solidnej deski do krojenia, która będzie również znakomicie wyglądała w Twojej kuchni? Jeśli tak drewno jest najlepszą opcją. Jednak należy konserwować ją i czyścić ręcznie.

Chcesz, aby deskę można było myć w zmywarce, ale także, żeby miała ona kolor drewna? Jeśli tak, to sprawdź deski do krojenia Sage. Spełniają one również wymagania normy HACCP.