Używanie naczyń do fondue
Zawartość naczynia do fondue można podgrzać na kilka sposobów. Najpopularniejsze są opcje elektryczne, bądź z palnikiem lub podgrzewaczem. Zaletą elektrycznej podstawy jest to, że można jej używać do podgrzewania garnka, ale także do utrzymywania ciepła. Podstawa elektryczna jest często używana do fondue mięsnych. Wadą bazy elektrycznej jest to, że zawsze będzie potrzebna energia elektryczna.
Podstawa z palnikiem lub miejscem na świeczki (podgrzewacze) służy jedynie do utrzymywania ciepła fondue. Ser, bulion lub czekoladę podgrzewa się w naczyniu, w kuchence mikrofalowej lub na kuchence, jeśli naczynie na to pozwala. Jeśli nie, należy podgrzać fondue w innym naczyniu i wlać je do naczynia do fondue po podgrzaniu.
Materiały używane do produkcji naczyń do fondue
To, jaki rodzaj materiału jest najlepszy na naczynie do fondue, zależy od rodzaju fondue. Świetne naczynie do fondue roztopi zawartość bez przypalania.
Ceramiczne naczynia do fondue są świetne do fondue serowego i czekoladowego. W końcu ceramika szybko reaguje na zmiany ciepła. Dzięki temu ser lub czekolada nie przypalą się. Kolejna zaleta: naczynia ceramiczne są najbardziej przyjazne w konserwacji. Fondue mięsne często nie wchodzi w grę, gdy używane jest naczynie ceramiczne. Wynika to z faktu, że źródło ciepła często nie wytwarza wystarczającej temperatury.
Naczynia do fondue ze stali nierdzewnej szybko się nagrzewają i są odporne na wysokie temperatury. Z tego powodu są one często używane do fondue mięsnych lub chińskich. Gdy naczynie do fondue ze stali nierdzewnej zostało pokryte powłoką nieprzywierającą, można używać go również do fondue serowego lub czekoladowego.
Żeliwne naczynia do fondue są idealne do fondue mięsnego. Żeliwo może nagrzewać się nieco dłużej, ale będzie prawidłowo utrzymywać ciepło przez długi czas. Gdy żeliwne naczynie do fondue zostało emaliowane, można używać go również do fondue serowego lub czekoladowego.