Tagine przywędrował do naszej kuchni z kuchni północnoafrykańskiej. Tagine jest naczyniem do gotowania wykonanym z ceramiki. Ma bardzo wysoką, charakterystyczną pokrywę w kształcie stożka/ komina. Umożliwia to wydostawanie się pary i równomierne gotowanie potraw w tagine. Skroplona para nieustannie spada do środka podczas przygotowywania. Pozostawiając optymalny smak żywności. Można w nim gotować mięso, ryby i warzywa. Najlepsze jest to, że danie można podawać również wewnątrz tagine!
Tagine nadaje się do wszystkich źródeł ciepła, w tym piekarników, kuchenek indukcyjnych i elektrycznych. Podczas korzystania z piekarnika (jeśli tagine pasuje), skroplona para nie będzie spływać z powrotem do naczynia, ponieważ pokrywa będzie tak gorąca, jak misa.
Gotowanie przy użyciu tagine
Gotowanie przy użyciu tagine jest prawdziwą przyjemnością. Wymaga to pewnego przygotowania i cierpliwości. Tagine może być używany do gulaszu i dań jednogarnkowych. Innymi słowy, powolne gotowanie. Gotuj wszystko na małym lub średnim ogniu. Długotrwałe duszenie na wolnym ogniu sprawi, że mięso będzie bardzo delikatne, a przyprawy zostaną całkowicie wchłonięte. Można również użyć tagine na otwartym ogniu. Utrzymanie stałej temperatury będzie jednak trudniejsze. Ilość wilgoci jest bardzo ważna. Nie dodawaj jej zbyt mało, ale zdecydowanie nie dodawaj taż zbyt dużo. Woda odparuje, uniesie się w pokrywie w kształcie stożka, a następnie spłynie z powrotem do naczynia. Prawie nie tracisz wody. Możesz również serwować swoje danie w tagine: wygląda to pięknie na stole!
Unikaj różnic temperatur
Nigdy nie narażaj tagine na duże różnice temperatur. Spowoduje to pęknięcie podstawy lub pokrywy w kształcie stożka. W związku z tym nigdy nie należy umieszczać gorącego naczynia bezpośrednio pod zimną wodą. Ponadto należy unikać wkładania lodowatych produktów do ciepłego tagine. Jednak najważniejsze: nigdy nie wkładaj tagine do rozgrzanego piekarnika. Wstaw tagine do piekarnika w trakcie jego podgrzewania. Pozwala to na stopniowe nagrzewanie się tagine.