Szybkowary: gotowanie z naciskiem na wysokie ciśnienie
Gotowanie w szybkowarze to coś wyjątkowego. Ponieważ produkt gotuje się pod wysokim ciśnieniem, należy zwiększyć temperaturę do momentu osiągnięcia temperatury wrzenia. Znacznie skraca to czas gotowania potrawy.
Wyobraź sobie gotowanie gulaszu, który zajmuje normalnie około 6 godzin. W szybkowarze będzie on gotowy w około 2 godziny. Dodatkową zaletą jest lepsze zachowanie witamin w potrawie. Najlepsze szybkowary są dostępne w naszym magazynie.
Jak działają
Szybkowar działa zgodnie z naukową zasadą. Temperatura wrzenia wody wzrasta proporcjonalnie do ciśnienia w garnku. Dzięki gotowaniu w wyższych temperaturach żywność jest gotowa w krótszym czasie. Trudno powiedzieć dokładnie, ile czasu można zyskać. Średnio zakłada się, że wzrost temperatury o 10 stopni skraca czas gotowania o połowę. Średnio szybkowar osiąga maksymalną temperaturę od 112 do 120 stopni Celsjusza. Można zatem skrócić czas gotowania o około 70%. Uwaga: są to jedynie wskazówki. Są różne opinie na ten temat. Ponieważ szybkowar nie osiąga temperatury szybciej niż zwykły garnek, całkowity czas gotowania nie będzie wynosił dokładnie jednej czwartej czasu gotowania w zwykłym garnku.
Bezpieczeństwo szybkowaru
Szybkowary z dawnych czasów były postrzegane jako niebezpieczne. W przypadku nowoczesnych szybkowarów absolutnie tak nie jest. Mają teraz wszystkie niezbędne środki bezpieczeństwa, aby uniknąć wypadków. Na przykład naczynia mogą być lepiej uszczelnione i wyposażone w technologię, która zapobiega ich otwieraniu się podczas użytkowania. Możesz bezpiecznie używać szybkowaru!
Właściwości szybkowaru
W przypadku szybkowarów ludzie myślą o gotowaniu gulaszu, ponieważ jest to danie, w przypadku którego zysk czasu jest największy. W szybkowarze można również przygotować sos do makaronu. Smak będzie bardzo skoncentrowany. Można gotować w nim również warzywa. Witaminy są lepiej zachowane i lepiej zachowuje się kolor warzyw.