Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamów dzisiaj, wysłane w wrotek
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Otwieranie ostryg? Z nożem do ostryg!

Otwieranie ostryg jest tak naprawdę proste. Pod warunkiem, że znasz odpowiednie sztuczki i używasz świetnego noża. Pokażemy Ci krok po kroku jak otworzyć ostrygę.

Otwieranie ostryg za pomocą zwykłego noża kuchennego jest nie tylko niebezpieczne, ale także może spowodować uszkodzenie mięsa ostrygi lub wepchnięcie części muszli do ostrygi. Dlatego zawsze należy używać noża do ostryg. Nóż do ostryg jest krótki, ma grube ostrze z ostrym czubkiem i jest wystarczająco mocne, żeby otworzyć ostrygę.

Bezpieczne otwieranie ostryg

Chroń swoje dłonie: załóż rękawice ochronne Rękawica do ostryg jest kolczugą na dłoń. Gęsty wzór chroni dłoń przed ostrą końcówką i zapewnia lepszą przyczepność.

Otwieranie ostryg

Krok 1: Chwyć ostrygę jedną ręką, płaską stroną do góry.

Krok 2: Wbij nóż do ostryg pomiędzy dwie muszle. Wbij go w zawias, czyli spiczastą stronę ostrygi. Upewnij się, że nie podważasz muszli, ponieważ możesz ją złamać i skończyć z jej kawałkami w mięsie ostrygi.

Krok 3: Gdy skorupa zacznie się poruszać, obróć nóż o jedną czwartą obrotu, aby upewnić się, że skorupa się poluzuje.

Krok 4: Przetnij wzdłuż dolnego mięśnia przywodziciela do środka muszli.

Krok 5: Muszlę należy trzymać horyzontalnie, aby nie stracić wilgoci.

Krok 6: Usuń płaską muszlę.

Krok 7: Przejedź nożem po wewnętrznej stronie muszli i odwróć ostrygę w muszli, aby upewnić się, że nie jest już przyklejona do dna.

Krok 8: Serwuj ostrygi w górnej muszli. Smacznego.

Otwieranie ostryg odbywa się za pomocą określonej techniki, ale przede wszystkim wymaga doskonałych narzędzi. Przy pomocy właściwego noża do ostryg otwieranie ostryg będzie bułką z masłem. Mamy szeroki asortyment najwyższej jakości noży do ostryg.