Twoja przeglądarka wymaga aktualizacji. Strona może nie dzialać prawidłowo.

Zamów dzisiaj, wysłane w wrotek
Darmowa dostawa powyżej 340 zł
Zwroty w ciągu 30 dni
Nasi klienci oceniają nas na pięć gwiazdek

Konserwacja noża kuchennego

O dobry nóż kuchenny trzeba dbać. Oznacza to, że należy go właściwie używać, czyścić, ostrzyć i przechowywać. Jeśli będziesz dobrze dbać o noże za każdym razem będą one Cię zachwycać.

Krojenie

Wydaje się to oczywiste, ale zawsze należy używać właściwego noża do danego zadania. Siekać tasakiem, trybować nożem do trybowania i kroić mięso nożem do mięsa.

Właściwe użytkowanie

  • Należy unikać ruchów nożem na boki. W końcu można uszkodzić krawędź. Nóż po prostu nie został do tego stworzony. Dlatego należy zwrócić uwagę na to, że nóż powinien ruszać się tylko do góry i w dół.
  • Należy uważać na kości, zamrożoną żywność i twarde pestki. Do tego należy wziąć tasak lub nóż do trybowania. Takie produkty nie tylko mogą stępić ostrze, ale mogą spowodować nawet wyszczerbienia. Byłoby to zmarnowaniem znakomitego noża!
  • Nigdy nie należy stosować zbyt dużego nacisku na nóż. W końcu nóż kuchenny jest tak ostry, aby mieć pewność, że gładko wszystko przetnie. Kiedy musisz stosować duży nacisk, istnieje szansa, że krawędź jest tępa. Sprawdź ostrze i jeśli to konieczne weź inny nóż. W końcu, jeśli się ześlizgnie, możesz skończyć w sytuacji, w której będziesz musiał żyć z jej konsekwencjami. Nie tylko dla noża, ale także dla twojego bezpieczeństwa.
  • Zawsze używaj deski do krojenia z tworzywa sztucznego, a jeszcze lepiej drewnianej. Kamienne lub szklane deski są łatwe do wyczyszczenia, ale nie są one dobre dla ostrza, ponieważ są one za twarde. Dobrą zasadą jest podejście: jeśli nóż nie zarysuje deski, to znaczy, że jest ona za twarda dla krawędzi.

Czyszczenie

Zalecamy, aby noże kuchenne zawsze myć ręcznie. Nawet jeśli producent twierdzi, że nóż można myć w zmywarce. Nóż z drewnianą rękojeścią ulegnie widocznemu uszkodzeniu, a nitowana rękojeść w końcu pęknie na nitach. Dodatkowo rękojeść może pęknąć ze względu na temperaturę.

Agresywne detergenty mogą nieodwracalnie zniszczyć nóż. Detergenty wpływają na twardość stali i tworzywa sztucznego i pozostawiają rdzę na ostrzu i wypłowiałą rękojeść.

Co więcej, kiedy czyścisz nóż w zmywarce, istnieje szansa, że będzie miał on kontakt z innymi twardymi obiektami takimi jak sztućce, które mogą uszkodzić krawędź. Jeśli natychmiast nie włączysz zmywarki, wszelkie resztki jedzenia pozostałe na talerzach (przyprawy, zioła, sosy) mogą uszkodzić ostrze i spowodować plamy. Połącz wszystkie wyżej wymienione argumenty, a zrozumiesz, dlaczego zalecamy ręczne mycie wszystkich noży.

W dalszym ciągu wolisz myć noże kuchenne w zmywarce? Należy włożyć nóż do zmywarki z czubkiem skierowanym ku górze, aby mieć pewność, że woda natychmiast z niego spłynie. W rezultacie zmniejszasz ryzyko rdzy. Jak tylko zmywarka skończyła pracę, nóż należy dobrze wysuszyć.

Ostrzenie

Nie ma znaczenia, jak ostrożny jesteś, zawsze nadejdzie czas, kiedy będzie trzeba naostrzyć noże. Używając tępego noża, automatycznie wywierasz na niego większy nacisk, co zwiększa ryzyko wypadków. Dlatego dobrym pomysłem jest trzymanie noży przyjemnie ostrych. W końcu będą o wiele bardziej efektywne. W kwestii ostrzenia zalecamy, by nie czekać do ostatniej chwili. Łatwiej jest utrzymać rozsądna ostrość, niż naostrzyć tępy nóż do ostrości brzytwy. Na naszej stronie umieściliśmy wiele informacji o ostrzeniu noży. W końcu jest to coś, co z łatwością można zrobić samodzielnie. Podamy Ci 5 dobrych powodów, dlaczego samodzielnie ostrzyć nóż.

Przechowywanie

Nigdy nie przechowuj indywidualnych noży kuchennych w szufladzie kuchennej. Mogą one uderzyć w inne twarde przedmioty, które mogą pozostawić zadziory na krawędzi. Nie jest to coś, czego szukasz, jeśli chcesz zachować ostry nóż. Ponadto, prawdopodobnie nie jest dobrym pomysłem sięganie na oślep do szuflady, w której znajduje się ostry nóż. Więcej informacji na temat znaczenia prawidłowego przechowywania noży kuchennych znajdziesz w tym artykule. Należy używać osłony na nóż lub jeśli masz to magnetycznej listwy na noże, lub bloku na noże.