Korzystanie z mandoliny
Zaoszczędź czas i wysiłek używając mandoliny. Chcesz wiedzieć jak?
Mandoliny powracają dzięki powszechnemu zapotrzebowaniu! Ten poręczny przybór kuchenny, który był używany w kuchni babci, znów jest bardzo popularny i to nie bez powodu! Krojenie przy pomocy mandoliny jest łatwe, szybkie i umożliwia bardzo płynne krojenie dużych ilości owoców i warzyw. W przeciwieństwie do zwykłych robotów kuchennych mandoliny są łatwe w czyszczeniu!
Jesteś ciekawy możliwości?
Krojenie przy pomocy mandoliny w trzech prostych krokach:
1. Wybierz odpowiednie ostrze
Po pierwsze ważne jest określenie, którego ostrza chcesz użyć. Wybór właściwego ostrza zależy od kształtu, w jakim chcesz kroić i oczywiście różnych opcji, jakie ma do zaoferowania mandolina. Mówiąc o różnych kształtach mamy na myśli np. krojenie w paski, kostkę lub „julienne”.
2. Regulacja wysokości Podczas korzystania z mandoliny ważne jest właściwe ustawienie wysokości krojenia. Wysokość determinuje grubość, na jaką zostaną pokrojone warzywa lub owoce.
3. Krojenie Mandolina jest odpowiednio ustawiona? W takim razie można kroić. Większość mandolin ma specjalny „popychacz". Używa się go do przesuwania warzyw na mandolinie, więc można kroić szybko i bezpiecznie. Następnie szybko kroi się plastry, kostki lub paski tego samego rozmiaru. Na przykład na pyszną sałatkę!